Sulinet: csak egészben

Külön kiegészítőket, monitorokat, komponens termékeket (memória, winchester, alaplap, optikai meghajtó) és szoftvereket már nem lehet vásárolni Sulinet Expressz program támogatásával november 1-jétől.

Kizárólag asztali számítógép konfigurációkat és hordozható számítógépeket szerezhetnek meg a magánszemélyek ettől az időponttól kezdve.

Nem túl szerencsés a döntés, hiszen megszűnik a lehetőség, hogy valaki folyamatosan korszerűsítse gépét, miközben tudjuk: az információs technológia hihetetlen ütemben fejlődik, vagyis avulnak el a régebbi eszközök – kommentálta a változást Demeter Péter a 3 Mérnök-Terminál Kft. ügyvezető igazgatója. Úgy véli: a vásárlók így arra kényszerülnek, hogy teljes gépcserével nagyobb összegeket fordítsanak a fejlesztésre, s ezzel éppen a rászorultak kerülnek hátrányos helyzetbe.

Könnyen lehet: a hátralévő időben karácsonyi forgatag lesz a számítástechnikai boltokban, mert sokan előre hozzák az ünnepei, illetve év végi vásárlásaikat, hogy még igénybe vehessék az 50 százalékos, legfeljebb 60 ezer forintos adóvisszatérítést. A program az első évében 23 milliárd forintért vásároltak az emberek informatikai eszközöket, tavaly 22 milliárd volt, idén pedig 10 milliárd forintra becsülik a forgalmat.

Nyéki Zsolt