Sugárzó vashulladékot küldtek vissza Bosznia-Hercegovinából

Feltehetően külföldről származó sugárzó anyag volt abban a fémhulladék-szállítmányban, amelyet egy magyar céghez – mint feladóhoz – irányított vissza Bosznia-Hercegovina egyik vasüzeme. Hat vascső tartalmazott izotópot, ám ezek csak hosszabb távon lehetnek veszélyesek az egészségre. Az érintett sugárzó anyagot korábban még számos célra – egyebek mellett – a harcászatban használták, mára már leginkább csak a gyógyászatban.

Egy bosnyák fémfeldolgozó bejáratánál jelzett be a sugárkapu, hogy a vonaton oda érkező szállítmányon valamilyen sugárzó szennyeződés van. Ezért az árut visszairányították Magyarországra, a kiküldő budapesti céghez.

Hazánkba Magyarbólynál érkezett a vonat múlt hét végén, ott azonban szintén bejelzett a sugárkapu. A vámosok így értesítették az ÁNTSZ Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálatát – mondta el a Független Hírügynökségnek Sipos Jenő a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

A szakemberek megvizsgálták a szállítmányt és kiderült, hogy a fémhulladék között lévő 6 darab vascső rádium 226-os izotópot tartalmaz. A sugárzás nem volt veszélyes, csak hosszabb idő alatt okozhatott volna fertőzést. A csöveket a vizsgálatok után majd a püspökszilágyi atomtemetőbe szállítják, aminek költségeit az érintett cégnek kell majd kifizetnie – mondta el Kerekes Andor a készenléti szolgálat munkatársa.

Azt még nem lehet tudni, hogy a veszélyes anyag hogyan került a szállítmányba, az érintett budapesti cégnél nem nyilatkozott senki.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy az izotóppal fertőzött vascső külföldről származik.

A rádium 226-os izotópot korábban számos helyen használták – mondta Rónaki József, az Országos Atomenergetikai Hivatal főigazgatója. Használták a gyógyászatban, ezen kívül katonai célokra: világító festéket készítettek belőle, amivel például a szállítójárműveket jelölték meg, hogy éjszaka is lehessen látni. Ezen kívül még reptéri jelzőfényekhez is használták. Ma már leginkább csak a gyógyászatban találni ilyet – mondta a főigazgató.
Közölte: Magyarországon létezik egy sugárforrás-nyilvántartás, ahol elvileg az összes sugárzó vagy már nem használt sugárzó anyag szerepel. Évente a világon csak három-négy alkalommal fordul elő, hogy olyan bukkan fel, amelyet nem szerepel a nyilvántartásban.