Such György: fontos lenne megtudni, hogyan intézkedtek a rendőrök a rádió udvarán a zavargások idején

A törvény alapján a rendőrségnek nem kötelessége, hogy a saját intézkedéseiről beszámoljon, ez a tavaly őszi zavargások idején sem tették meg minden esetben a Magyar Rádió felé. Az intézmény vezetői arról kaptak tájékoztatást, hogy a rádió környékén személyeket vontak eljárás alá, akiket az udvaron átvezettek, és várakozattak a rendőrségi járművek érkezéséig – olvasható Such Görgy rádióelnök szerdai válaszlevelében, amelyet Morvai Krisztinának és Völgyesi Miklósnak címzett.

A Morvai Krisztina vezette Civil Jogász Bizottság szerdán nyílt levélben kérte Such Györgytől, a Magyar Rádió elnökétől: minden részletre kiterjedően számoljon el azzal, hogyan és miért válhatott a magyar rádió a rendőrség hadiszállásává az őszi zavargások első estéin. A bizottság úgy tudja ugyanis, hogy szeptember 20-án és 21-én a rendőrök az elfogottakat oda szállították és “válogatott kínzásokban volt részük”. Hosszú ideig térdepeltették, ököllel és gumibottal ütötték őket, illetve testükre számot írtak jelezvén, hogy már nincs nevük, csak számuk – olvasható a nyílt levélben.

A tavaly szeptemberi események után a rendőrség műveleti területté nyilvánította a Magyar Rádiót és annak környékét, erről levélben értesítették a rádió vezetőségét. Az MTV ostroma után a rádióban arra koncentráltak, hogy megőrizzék a munkatársak testi épségét és az intézmény eszközeit, illetve folyamatos legyen a műsorszolgáltatás. A biztonsági intézkedésekről folyamatosan konzultáltak a rendőrséggel – írja válaszlevelében Such György.

“A Civil Jogász Bizottság jelentésében idézett vallomások valóságtartalmát nem áll módomban megítélni. Bírói és ügyészségi vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy jogszerűek voltak-e ezek a hatósági intézkedések, és hogy történt-e a hivatalos eljárás alatt törvénytelenség a rendőrség részéről. Fontosnak tartom, hogy megtudjuk az igazságot, és annak minden jogi és erkölcsi következményét is a nyilvánosság elé tárjuk” – olvasható még a rádióelnök válaszában.