Stukkók a pincében. Ha beszélni tudnának…

Stukkók a pincében. Ha beszélni tudnának…
Miskolc – Római katona, angyalka és fríz. A miskolci főutca homlokzatát díszítették. Most a Weidlich-palota pincéjében gunnyadnak…  

Minapi stukkós fórumunkon hallottuk: a veszélyességük miatt levert gipszdíszek a MIK egyik telepén azonosító cédulákkal ellátva, zsákokban várják, hogy majdan mintát vehessenek róluk a felújításkor. Egyes díszeket pedig a Weidlich-palota (Széchenyi 19.) pincéjében gyűjtötte össze egy ottlakó.

A gondos és előrelátó lakó nyomára a ház közös képviselője, Marosi Zoltán segített rábukkanni. A negyedszázada itt élő Beély Miklósnak (82) nem kellett bemutatkoznunk: jó néhány évvel ezelőtt a vele készült cikkünk alapján sikerült elérni, hogy az önkormányzat, amely 46 százalékban tulajdonos a házban, lebitumenezze az udvart.

Döntően nyugdíjasok

– Ennyire futotta eddig a ház homlokzati karbantartása címén, hogy a szemre laza vakolatot és díszeket időről időre leverettük, eltávolítottuk. Volt kitől ellesnünk: az előző rendszerben ez volt a bevált gyakorlat – mondja Beély Miklós. – Hogy legyen mi alapján helyreállítani, lehordtuk egy részét a pincébe. Angyalkát és római katonát, legalábbis én annak nézem, ha meg tudna szólalni, akkor lehet, hogy megcáfolna.

– Amikor a főutca másik házánál az ismert tragédia bekövetkezett, akkor alpintechnikával át is kopogtatták a teljes homlokzatot. Akkor is betároltunk néhány elemet – egészíti ki az elmondottakat a közös képviselő.

Nem forog vissza

Elbeszélésük alapján megtudjuk: a ház 54 százaléka van magán tulajdonban. Döntően nyugdíjasok, s néhány vállalkozó, aki vállalkozást működtet az épületben. A többi önkormányzati tulajdonban van. Üzletek és irodák, amelyek több tízezer forintot fizetnek havonta bérleti díjként. Vissza azonban ebből nem forog semmi a fenntartási költségen túl, ami viszont azonos a lakók által fizetett tarifával: 135 forint négyzetméterenként.

– Többször is nekifogtunk már a felújításnak, de az önkormányzat mindig kifarolt belőle. Legutóbb azelőtt, hogy műemlékké nyilvánították volna az épületet. Akkor azt mondták, azt meg kéne előbb várni. Eltelt egy év, s csak még több korlátot hozott számunkra a műemlékké nyilvánítás. Emiatt a lakások értéke is csökkent – szögezi le az idős lakó.

Az önkormányzatra várnak
– 7 millió forintért felújítottuk már a teljes gázvezeték-rendszert. Most újra összejött már 7 millió, de a két homlokzat felújítása 50-52 millió forintba kerül. Gyűjtögetjük a pénzt, számítunk arra, hogy végre pályázhatunk. De az önkormányzat nélkül nem sokra megyünk. Várjuk, hogy mikor kezdeményezik már a rendkívüli közgyűlést – mondja Beély Miklós. – Ráadásul nem is a homlokzat itt a legégetőbb gond. Ha az enyém lenne az egész ingatlan, tégláig leverném a vakolatot, bárhogyan is néz ki, de legalább az állványzatot, amiért még ki tudja mennyi bérleti díjat kell kifizetnünk, le lehetne bontani, s megszűnne a külső balesetveszély. A meglévő pénzemből pedig mielőbb hozzálátnék a ház egészére veszélyes porladó vasszerkezet és a bármely pillanatban „szétrobbanó” vízvezetékcsövek cseréjéhez.
2008. augusztus 26-án a miskolci sétálóutca egyik házának (Széchenyi 68.) homlokzatáról lezuhant egy gipszstukkó, ami egy ember halálát okozta. A rendőrség építészeti szakértő bevonásával nyomozást indított. A szakvélemény – miként azt a rendőrség szóvivőjétől, Dobi Tamástól megtudtuk – október 14-én délutánig nem érkezett meg.

Kapcsolódó cikkek:

Szégyenlista a veszélyes épületek tulajdonosairól?
Mikor hozzák helyre a főutcai házakat? Milyen pénzből? Rá lehet-e kényszeríteni a tulajdonosokat, hogy ne csak leverjék a stukkókat, hanem rendbe is hozzák az épületeiket?

Mikor hozzák helyre a főutcai házakat Miskolcon?
Véget ért a halálos sukkóbaleset kapcsán szervezett vitafórumunk. Mikor hozzák helyre a főutcai házakat? Kinek a pénzéből? Mikor lesz belőle valami? Ezekre a kérdésekre próbáltunk választ keresni.

Stukkóprogramot az országnak
Átláthatóbb törvényi szabályozásért és állami támogatásért interpellált Fedor Vilmos (MSZP) alpolgármester, országgyűlési képviselő a Parlamentben.

Hullhat még stukkó fentről
Vannak, akik nem vették komolyan a polgármesteri felszólítást: vannak még veszélyes stukkók.

Életveszélyes stukkó az egykori Aranycsillagon
Az egykori Aranycsillag szálló épületén több életveszélyes stukkó is látható. Annak ellenére, hogy az önkormányzat, a közelmúltban történt tragédia kapcsán felszólította az ingatlantulajdonosokat, hogy vizsgáltassák át az épületek homlokzatát.

A stukkókat leverték, de lefotózták
Jó hír: a miskolci épületekről levert stukkók egy részét épségben meg tudták őrizni, hogy rekonstruálható legyen, illetve fotókkal is archiválták. A rossz: nincs rá pénz.

Újabb falomlás a miskolci belvárosban
A keddi tragikus baleset után szerdán is faldarabok hullottak a járdára a miskolci belvárosban.

Sok az életveszélyes ház a miskolci főutcán
Sok balesetveszélyes ház található a főutcán, egyik pédául a Weidlich-ház, amelynek már a homlokzata is válik le.

Halál Miskolc belvárosában: rászakadt az épület egy darabja
A Széchenyi u. 68. szám alatti (Könyváruházzal szembeni) épület homlokzati stukkódísze leszakadt egy járókelőre. A férfi a helyszínen meghalt, a feleségét sokkos állapotban szállították el. A Centrum környékét lezárták, a villamosok sem közlekedhetnek a helyszínelés idején.