Stukkó ügyben főügyészségi állásfoglalás kell

Miskolc – A megyei főügyészség foglalt állást a két hónapja miskolci tragédiával végződő stukkó leesés ügyében, mert esetleg felvethető lehetne a gondatlan emberölés jogi lehetősége is.

A miskolci sétáló utcában egy emeletes ház homlokzatáról lezuhant stukkó agyonütött egy éppen arra járó gyalogost. Az ügyben eljárás indult. Közigazgatási eljárásban vizsgálja az ügyet a rendőrség és most fordulat állhat be az eset jogi megítélésén.

Az építészszakértők elkészítették szakvéleményüket, amelyet megküldtek a rendőrségnek. A keletkezett iratokat pedig a Miskolci Ügyészségre továbbították állásfoglalás kérésével. A városi ügyészség azonban úgy ítélte meg, hogy az állásfoglalásra ebben az esetben a megyei főügyészség hivatott, mert esetleg felvethető lehetne a gondatlan emberölés jogi lehetősége is. Ezért az aktát hétfőn átadták a megyei főügyészségnek. Az állásfoglalásra az iratok áttanulmányozása után napokon belül sor kerülhet.

Büntetőjogi szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy gondatlan emberölésnek, vagy enyhébb cselekménynek ítélnék meg a történteket. Gondatlan emberölés esetén több éves börtönbüntetés lenne a tét, a személyhez egyelőre nem kötött cselekmény elkövetőjének.

Kapcsolódó cikkek: