Strauss-Khan marad az IMF vezetője

Súlyos hibát vétett, de megtarthatja állását a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, Dominique Strauss-Khan, akinek viszonya volt az IMF egyik, magyar munkatársával – döntött szombaton a szervezet igazgatótanácsa egy külső vizsgálat után. Az IMF azt akarta kideríteni, hogy Strauss-Khan vissza élt-e hatalmával, illetve kedvezményekkel látta-e el szeretőjét.

A vizsgálatot egy washingtoni ügyvédi iroda végezte, amely nem talált bizonyítékot arra, hogy Strauss-Khan munkahelyi kedvezményben részesítette volna Nagy Piroskát, vagy, hogy bármilyen módon megfenyegette volna. Az IMF igazgatótanácsa elfogadta az ügyvédi iroda jelentését, “sajnálatosnak” nevezve a “súlyos döntési hibáról tanúskodó esetet”. A tanács egyhangúan elfogadta az 59 éves Strauss-Khan bocsánatkérését, és továbbra is együtt fognak dolgozni – áll a szervezet közleményében.

Shakour Shaalan, az IMF egyiptomi igazgatója egy telekonferencián “szerencsétlen esetként” jellemezte az ügyet, közölve, hogy a 2007 szeptemberében kinevezett Strauss-Khan “nagyon jól ért feladatához”, és eset nem befolyásolja hatékonyságát.

Strauss-Kahn-nak a magyar Nagy Piroskával, az IMF Afrika-szekciójának volt vezető tanácsadójával volt viszonya. A románc az év elején kezdődött egy európai konferencia idején. A kapcsolatot Nagy Piroska férje, a szintén az IMF-nél dolgozó argentin közgazdász, Mario Blejer fedezte fel. Nagy Piroska augusztusban távozott az IMF-től.