Stratégiai együttműködést kezdene Sárospatak és a Kárpátok eurorégió négy másik városa

Stratégiai együttműködést kezdene Sárospatak és a Kárpátok eurorégió négy másik városa
Stratégiai együttműködést kezdene Sárospatak és a Kárpátok eurorégió négy másik városa - © Fotó: sarospatak.hu
Krynica, Sárospatak – Stratégiai együttműködés szándékát jelentette be kedden a krynicai nemzetközi gazdasági fórumon Sárospatak, valamint a Kárpátok eurorégióba tartozó négy másik város polgármestere, az eseményen jelen volt Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnöke.

A lengyelországi Przemysl és Krynica városok, a szlovákiai Ruzomberok (Rózsahegy) és az Ukrajnában fekvő fürdőváros, Truskavec polgármestere, valamint Aros János sárospataki polgármester részvételével szervezett megbeszélésen bejelentették: stratégiai, több projekt megvalósítását célzó együttműködési megállapodást dolgoznak ki, s ezt a jövő évi krynicai fórumon fogják aláírni.

A megállapodás fő céljainak a határokon átnyúló együttműködés fejlesztését, a közös érdekképviseletet, a gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi kezdeményezések megvalósítását nevezték.

Az eseményen részt vevő Hörcsik Richárd, az Országgyűlés Európai Ügyek bizottságának elnöke, Sárospatak volt polgármestere az Európai Unióra vonatkozó alapvető kérdésnek nevezte, hogy “mélyítsük, vagy bővítsük-e az európai integrációt”. Rámutatott arra, hogy “a mélyítést” a nyugat-európai országokban általában az uniós intézmények hatáskörének bővítésével azonosítják. Úgy értékelte: az önkormányzati együttműködés választ ad Európának, hogy “mi is a mélyítésre vagyunk képesek” a legalacsonyabb adminisztratív szinten történő együttműködéssel.

Aros János úgy látta, hogy a stratégiai együttműködésben részt vevő önkormányzatok tanúságot tehetnek arról, hogy az érintett országok lakosai “azonos területen élnek, azonos problémáik vannak, ezeket együtt oldhatják meg”.

Krynicában kedden nyílt meg a “közép-európai Davosnak” is nevezett háromnapos konferencia, ezt idén 27. alkalommal szervezték meg, mintegy 60 ország közel háromezer politikus, üzletember és szakértő résztvevővel.

Az önkormányzatok stratégiai együttműködését a krynicai fórum során rendszeresen a szejm által megrendezett, Kárpátok Európája elnevezésű, a közép- és kelet-európai országok gazdasági, politikai, kulturális és önkormányzati együttműködéséről szóló konferencia keretében jelentették be.

– MTI, Lucie Szymanowska –