Strasbourg szerint jogszerűen oszlattak 2002-ben a rendőrök az Erzsébet hídon

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság szerdai ítélete szerint a magyar rendőrség megfelelően járt el 2002 július 4-én, amikor föloszlatta az Erzsébet hídi, majd pedig a Kossuth téri tüntetést, amely megbénította Budapest belvárosának közlekedését. A keresetet Molnár Éva nyújtotta be, aki szerint a hatóság intézkedése miatt sérült a gyülekezési joga. Az 1954-ben született nő egyébként Németországban él.

A bíróság ítéletében emlékeztetett arra, hogy a hídon illegális, előre be nem jelentett tüntetés folyt. Emellett a Kossuth téren is tüntettek. A bíróság szerint Molnár Éva és társai hosszú órákon át tüntethettek, így nem sérült a gyülekezési joguk. A megmozdulást pedig szükséges volt föloszlatni, mivel az komoly fönnakadásokat okozott a közlekedésben és a közrendben. Strasbourg szerint az oszlatás nem volt aránytalanul erőteljes.

Az Erzsébet hidat 2002 július 4-én zárták le kormányellenes tüntetők, akik a parlamenti választások után a szavazatok újraszámlálását követelték. A demonstrálók később a Kossuth térre mentek át. Az előre be nem jelentett megmozdulást a rendőrség csak késő este oszlatta föl.