Stolnici és Corneanu besúgott

Stolnici és Corneanu besúgott
Constantin Balaceanu Stolnici és Nicolae Corneanu Bánsági Ortodox Mitropolita is tevékenykedtek a kommunista rendszer politikai rendőrségénél, mondta ki tegnap a CNSAS.

A Volt Titkosszolgálat Levéltárát Átvilágító Országos Bizottság (CNSAS) tegnap ült össze, hogy több közéleti személyiségnek a volt titkosszolgátokkal való kapcsolatát vizsgálja. A vizsgálandó személyek listáján több egyházi személy is szerepel, akik mint a Román Ortodox Egyház leendő pátriárkája is szóba jöhetnek. Korábban úgy Stolnici, mint Corneanu a sajtóban elismerték, hogy együttműködtek a volt titkosszolgálatokkal. Stolnici a Román Ortodox Egyház (BOR) Elektori Kollégiumának tagja, mely hivatott a pátriárkát megválasztani, míg Corneanu mitropolita a BOR Szent Szinódusának tagja.

Mircea Dinescu a bizottság egyik tagja még az űlés előtt elmondta, hogy tizenhat fontos egyházi tisztséget betöltő személy titikosszolgálati iratait annak idején elégették, és – anélkül, hogy neveket elárult volna – azt is állította, hogy a pátriárkai tisztségre jelölt személyek közül három-négy együttműködött a Secuval. “A megvizsgáltak közül három-négy esetben a helyzet elég világos, viszont van még tizenhat személy, akik esetében fennáll a gyanú” – mondta Dinescu. Az elkövetkező időszakban több magas rangú egyházi személyt vár meghallgatásra a CNSAS, többek között Piment, Suceava érsekét is.