Friss hírek

2008.11.14. 19:24

Hibázott a cégbíróság - megszüntetik az indokolatlan eljárásokat

<p>Az éves pénzügyi beszámoló hiánya miatt akár 10 millió forintos pénzbírságot és a cég kényszer-végelszámolását ígérte több száz vállalkozásnak a Hajdú-Bihar Megyei Cégbíróság. Az erről szóló végzést azonban az elmúlt hetekben olyan cégek is kézhez kapták, akik időben eleget tettek minden kötelezettségüknek. A vétlen vállalkozások szerint fenyegető és felháborító a hivatal eljárása. A bíróság elnézést kér és azt ígéri, hogy ezekben az ügyekben megszünteti az eljárásokat.</p>

Törökné Borka Edit könyvvizsgálónak több ügyfele is kapott olyan bírósági végzést, amelyben felszólítják, hogy adja be tavalyi pénzügyi beszámolóját. Ha nem teszi, akkor a bíróság 100 ezer és 10 millió forint közötti pénzbírsággal sújtja és elrendeli kényszer-végelszámolását. Ezt a levelet olyan cégek is megkapták, akiknek semmiféle mulasztásuk nem volt.

Öt napon belül bizonyítottuk, hogy a vállalkozások vétlenek voltak, határidőben eleget tettek kötelezettségüknek. Azóta sem telefont, sem elnézést kérő levelet nem kapott egyik cég sem - mondta el pénteken Törökné Borka Edit a Független Hírügynökségnek.

A cégbíróság elismeri, hogy néhány esetben hibáztak, de hogy pontosan mennyiben, azt egyelőre nem lehet tudni. A hivatalban ezrével állnak a feldolgozásra váró akták.

Elnézést kérünk, ha valakinek gondot okoztunk. A bíróság elnéző leveleket külön nem küldhet, de ezekben az ügyekben megszüntetjük az eljárást - közölte Dzsula Marianna csoportvezető bíró. Hozzátette: jövőre ezeket a beszámolókat már csak elektronikus úton lehet benyújtani, ez várhatóan csökkenti majd az adminisztrációs hibák lehetőségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!