Star Wars: Hol vannak ma?

Yoda
Yoda
A Csillagok Háborúja hat epizódja vitathatalnaul rendhagyó és kiemelkedő alkotás a filmek világában. De mi történt az első három rész óta eltelt évtizedekben a jól ismert arcokkal?

Nem csak a maga idejében, de napjainkban is megdöbbentő hatással van az emberekre. Személyiségformáló hatása “örökgyerek” apukákat és civilruhás jediket adott az utókornak.

Kenny Baker (R2-D2)
Kenny Baker, a 3 láb, 8 hüvelyk magas (vagy inkább alacsony) törpének sosem kellett megküzdenie azokkal a sztereotípiákkal, amikkel a Csillagok Háborúja többi szereplőjének. Ők nehezebben kaptak új szerepeket, annyira megbélyegezte őket az Erő. Baker, aki korábban cirkuszi művész volt, a pályafutását DJ-ként, majd visszatérve eredeti szakmájához, cirkuszi bohócként folytatta. Volt még pár filmszerepe, például az 1987-es Sleeping Beauty-ban, majd a The Mini Tones-ban. Baker és a C3PO-t alakító Anthony Daniels az a két színész, aki a Star Wars mind a hat epizódjában feltűnik. Bakernek egyébként volt egy ittas vezetésből származó botránya 2005-ben, amitől hangos volt a brit sajtó.
Harrison Ford (Han Solo)
Amíg a Csillagok Háborúja szereplők beskatulyázástól szenvedtek a filmiparban, Harrison Ford-ból fantasztikusan sikeres világszerte ünnepelt és elismert színész vált. George Lucas a American Graffiti című filmben osztott először szerepet Ford-ra, ezt azonnal a Star Wars követte, majd Indiana Jones-ként kora ikonjává avanzsálódott a nagyon fiatal, és nem kevésbé jóképű színész. Harrison Ford-ot különböző díjakkal tüntették ki. Tervben van, hogy újból Indiana-ként nyűgözi le a közönséget a sorozat készülő, negyedik részében, tehát Han Solo-bőrben – úgy tűnik – többet nem találkozhatunk vele.
Mark Hamill (Luke Skywalker)
Luke, bár megvédte a Birodalmat a Sötét erőktől, a lézerkard-technikája még hagy kívánnivalót maga után. Mark Hamill nem tudta levetkőzni az ifjú jedi karakterét, ezért visszavonult a filmvászonról, és színházi keretek között bizonyítja napról napra, hogy színészi képességei magasan ütik lézerkard-praxisát.
Mindazonáltal legnagyobb sikerét Joker szinkronhangjaként aratta a Batman és Robin rajfilm változatában, de ezen kívül számos figura hangjaként hallhatta az amerikai publikum.
Carrie Fisher (Leia hercegnő)
Carrie-t, miután halhatatlanná tette az aranybikinis Leia hercegnő szerepe, elérte az élet Sötét Oldala. Drogproblémákkal küzdött, közben hipp-hopp hozzáment Paul Simonhoz, és el is vált tőle. Neki sem volt könnyű kitörnie a Star Wars-skatulyából, igazából kisebb szerepeket kapott, amiktől nem vált kifejezetten sikeres színésznővé. Meg Ryan-nel való barátsága hozott ugyan neki egy kellemes szerepet a When Harry Met Sally című filmben, de többet nem hallottunk a nevét. Carrie írni kezdett. Első regénye 1987-ben jelent meg Képeslapok címmel. Három sikeres regény és a New York Times bestseller-listáján lévő előkelő hely befutott írónővé tette a hercegnőt. Vígjátékok szövegírójaként is abszolút sikereket ért el, mikozben olyan filmeket támogatott, mint a The Wedding Singer és a Sister Act.
Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi)
Az Oscar-díjas színésznek a Csillagok Háborúja inkább teher volt, mint áldás. Bármilyen szerepet is kapott, örökre Obi-Wanként maradt meg a köztudatban. Úgy véli, a rajongók túlságosan mániákusak, hogy az igazi lényét lássák a filmben, holott ő a legtöbbet hozta ki magából. Pert is nyert a beskatulyázások miatt, ami akkora anyagi biztonságot jelentett későbbi életében, hogy visszavonulhatott a valódi színfalak közé, és megírhatott egy önéletrajzot. Alec Guinness májrákban halt meg 2000-ben. 86 éves volt.
Anthony Daniels (C3P0)
Attól, hogy Anthony levetette az arany robotvértet, nem szűnt meg a kapcsolata a Star Wars-szal. Fanzint, vagyis sci-fi-zin-t gondoz, aminek a Star Wars Insider címet adta. Kapcsolatban áll sci-fi játékokkal, kiadott egy humoros könyvet A Protokol Offenzíva címmel, ami korábbi robot-létéből fakadó tapasztalatain alapul. Daniels készítette továbbá az egyik droid-jelmezt a Trilógiában, valamint az I. epizódban a hangeffektek asztalánál segédkezett.
David Prowse (Vader teste)
David Prowse testesítette meg a Star Wars trilógia legemlékezetesebb karakterét, Datrh Vader-t. Korábban testépítéssel foglalkozott, és soha nem mondták neki, hogy az áltata megformált szereplő hangját egy szinkronszínész fogja szolgáltatni. Ezért a mai napig neheztel a stábra. 1990-től az egészsége megromlott, ízületi gyulladásai odáig súlyosbodtak, hogy mindkét karja lebénult. Most különböző brit egészségügyi szervek akcióiban vesz részt. Viszont bármennyire is szerette volna, sajnos nem tudta eljátszani a teljes fegyverzetben díszelgő Darth Vader-t a III. epizódban.
Frank Oz (Yoda hangja)
Frank Oz Amerika legkedveltebb furcsa, bölcs lényének hangja volt. Rengeteg rajzfilmfigura amerikai szinkronhangját adta még, nem kis sikerrel, de a legkiemelkedőbb “szerepe” mégiscsak Yoda mester. Művészete a bábfigurák világában egyre inkább elismertté vált, de közben olyan filmeknek is hitelt szerzett, mint a 2006-os Stepfordi feleségek. Oz később sem hagyta cserben Lusac-t, amikor szüksége volt rá: a digitális Yoda hangját készséggel kölcsönözte továbbra is.
CushingPeter Cushing (Tarkin)
Miután Tarkin eljátszotta a rossz arcot, aki felrobbantja Leia hercegnő bolygóját, az élete csendesebb mederben folyt tovább. Olykor filmekben, olykor showműsorokban bukkant fel, megírt két önéletrajzi könyvet, majd egyszerű nézővé minősítette vissza magát, és azontúl csak hobbijának hódolt: madarak megfigyelésével foglalatoskodott. Nyugdíjas éveiben jelen volt a színjátszásban, 81 évesen, rákban halt meg 1994-ben.
James Earle Jones (Darth Vader amerikai hangja)
Hogy a legapróbb részletig hitelesen ábrázolják Darth Vader-t, George Lucas James Earle Jones sajátos hangja mellett döntött. “Luke, I am your father” visszhangzik a rajongók fejében azóta is. Jones hangja egyébként nagyon keresett volt a médiában – talán nem véletlenül. Jones-t Oscar-díjra is jelölték a The Great White Hope című filmben nyújtott alakításáért, és hallhatjuk felcsendülni Vader híres hangját az Oroszlánkirályban is – feltéve, ha nem a szinkronizált verzió mellett döntünk.
Jones
MeyhewPeter Mayhew (Chewbacca)
Mayhew elég speciális karakter volt a maga 7 láb magasságávsal, hogy megkapja Chewbacca jakszőrrel borított egyedi szerepét. Peter mégegyszer belevágott a wookie alakításába a III. epizódban. Tanította a figura mozgását, hiszen több wookie szerepelt abban a részben, mint valaha. Mayhew, bár Angliában született, most Texasban él, sci-fi kiállításokat látogat, és 2005-től amerikai állampolgár.

Billy Dee Williams (Lando)

Billy a 70-es években karriere csúcsán volt, bár tagadhatatlan, hogy legnagyobb szerepe a Star Wars-béli lázadó, Lando Calrissian volt. Eljátszotta Harvey Dent-et, a Batman emlékezetes rossz arcát, de felváltotta Tommy Lee Jones, amikor eljött “Two-Face”(Dent alteregója) színrelépésének pillanata a Batman Forewer-ben. Népszerűsége soha többé nem érte el a hetvenes évek szintjét, olykor showműsorokban és börleszkekben lép fel.

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Elárverezték Obi-Wan Kenobi köpenyét
  • R2-D2 postaláda lesz Amerika-szerte
  • Csillagok napja, háború nélkül  • hirdet�s