Friss hírek

2009.02.10. 15:44

A finn kormányfőnek joga van a magánélethez

<p>Pert nyert kedden Matti Vanhanen finn kormányfő volt barátnője ellen, aki szakításuk után egy, a miniszterelnök magánéletét taglaló "szaftos" könyvet jelentetett meg. A helsinki fellebbviteli bíróság döntése szerint Susan Ruusunen és kiadója megsértették a finn kormányfő magánélethez való jogát.</p>

A könyvben megjelentetett információk nem kapcsolódnak Vanhanen politikusi szerepéhez, és így nem volt szükséges a közvélemény elé tárni azokat - közölte a fellebbviteli bíróság, megváltoztatva ezzel az első fokú bíróság döntését. 2008 márciusában egy helsinki kerületi bíróság még engedélyezte a könyv forgalmazását a szólásszabadságra hivatkozva.

A 38 éves Ruussunen, és az 53 éves Vanhanen 2006 elején ismerkedett össze egy internetes párkereső oldalon, de a kormányfő kilenc hónappal később már szakított is kedvesével. A dobott barátnő 2007 januárjában adta ki a saját elmondása szerint "szaftos részletekkel teli" könyvét, "A miniszterelnök szeretője" címmel.

A fellebbviteli bíróság a volt barátnőt háromszáz eurós (90 ezer forint), míg a könyvet kiadó Kari Ojalát 850 eurós (250 ezer forint) pénzbírság megfizetésére kötelezte. A könyvből származó, fejenként több mint négyezer eurós (1,1 millió forint) profitot az államnak kell adniuk, míg Ojalának ezer eurós (290 ezer forint) kártérítést is kell fizetnie a kormányfőnek.

A volt barátnő, és kiadója azt tervezik, hogy a finn legfelső bíróság elé viszik az ügyet - közölte az STT finn hírügynökség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!