Friss hírek

2010.10.04. 12:39

Új helyen üzemel tovább a Csendautomata

<p>Budáról átköltözik a pesti oldalra a városi Csendautomata. A D1618 Műhely műszaki és művészeti kísérlete olyan nagy sikert aratott, hogy a PLACCC Fesztivál szervezői meghosszabbították a működését. Az űrhajóra emlékeztető, sárga-fekete színű szerkezetben hétfőtől szerdáig a Gödör környékén, a Bajcsy-Zsilinszky út és a József Attila utca kereszteződésében bárki kipróbálhatja a teljes csend élményét a forgalmas közlekedési csomópontban- mondta a Független Hírügynökségnek Kukucska Gergely építész.</p>

A Csendautomata a múlt héten három napig működött Budán, a Moszkva téren. A járókelők kíváncsiak voltak a kísérletre, 6-700-an ültek be a kabinba. Nagyon különbözően reagáltak az élményre: általában mindenki meglepődött, amikor percekig nem lehetett hallani a város zaját, volt, aki megijedt a hirtelen csendtől, de olyan is, aki nem akart bemenni, végül nagyon tetszett neki a teljes csend- mondta Kukucska Gergely.

A Csendautomata olyan nagy sikert aratott, hogy bár a negyedik PLACCC Fesztivál vasárnap véget ért, a szervezők úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a művészeti és műszaki kísérletet. Mivel a Moszkva téren nem maradhatott a kabin, hétfőn új helyre költöztették a pesti oldalon. A Csendautomata hétfőtől szerdáig egy másik forgalmas közlekedési csomópontban, a Bajcsy-Zsilinszky út és a József Attila utca kereszteződésében várja az érdeklődőket. A Gödör Klub közelében október 4. és 6. között naponta 10-től 18 óráig lehet beleülni a hangszigetelt, formatervezett, egyszemélyes kabinba. A csend hallgatója egy kis üvegablakon keresztül kilát a környékre, de annak a zajából szinte semmit sem hall.

A Csendautomata ötlete Kukucska Gergely építésztől származik, akinek kutatótársa, Nagy Attila Balázs akusztikai szakértő segített kidolgozni a részleteket. A kabin a tervezés után 10 nap alatt készült el a lakatosműhelyben és majdnem 800 kilogramm a súlya.

Bővebb információ és hírlevél: www.placcc.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!