Stadionrekonstrukció Miskolcon – Domb(or)nyomás a Szentpéteri kapuban

Akt.:
A Papp József sportpálya állapota 2015. májusában
A Papp József sportpálya állapota 2015. májusában - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Néhány tíz milliót el kellene költeni ahhoz, hogy az MVSC focicsapata a volt Papp Jóska pályára költözhessen.

Múlt heti cikkünkben foglalkoztunk a diósgyőri stadion építésével kapcsolatos dominó-elvvel, amely szerint ahhoz, hogy Diósgyőrben elkezdődhessenek a munkák, és a DVTK NB I-es együttese ideiglenesen elköltözhessen az MVSC pályára, ez utóbbit is fel kell újítani, és emiatt a Vasút megye I-es felnőtt gárdájának és utánpótlás együtteseiknek is át kell cuccolniuk valahová. Úgy tudjuk, hogy az MVSC ügyvezető elnöke, Deák László ez ügyben már járt is egy szemrevételezésen a Szentpéteri kapuban található sporttelepen, a volt Honvéd Papp József SE pályán. Mi is így elkerekedtünk, elmentünk, és az ott készült fotók beszédesek, a pálya hegyoldal felé eső részén több tíz méter hosszan egy kis dombot alakított a természet, és a hegyoldalról lecsúszó föld a betonlelátót sem kímélte.

papp_jozsef_sportpalya_11

Az első perctől

A furcsa jelenségről a Miskolci Honvéd (volt Papp József SE) elnökét, Ondrasek Ivánt kérdeztük, aki a pálya építésének kezdetén már sportvezető volt ennél a klubnál.

– A pálya építése 1979-ben kezdődött és 1981. szeptember 29-én volt az ünnepélyes avatás, ekkorra a műanyag sípálya kivételével, ami 1983-ra készült el, minden elem használatbavételre került, a füves labdarúgópálya, az ezt körülvevő 400 méteres, szabványsalakos futókör, a betonlelátó, az aszfaltozott kézilabdapálya, a két teniszpálya, a rugófal, és a klubház – sorolta Ondrasek Iván. – Ezt a sporttelepet katonák, polgári alkalmazottak és civilek – utóbbiak társadalmi munkában – építették.

Sokáig nem is volt vele baj, de a 90-es évek fordulóján történt egy olyan esemény, aminek a nyomai ma is láthatók.

– Ahová a sípálya került, ott valamikor egy agyagbánya volt, ami a Szentpéteri kapuban található téglagyár nyersanyagforrásaként szolgált – mondta Ondrasek Iván. – Erre a területre, amikor a Vörösmarty lakótelepet építették, bontási anyagokat és földet hordtak ide, így ez nem egy természetes képződmény, hanem egy mesterségesen helyreállított hegyoldal. De sajnos a hordott réteg és az agyagos rész nem vált, nem válhatott eggyé, így amikor egy kisebb csuszamlás történt, a megmozduló föld nyomására eltörött a pálya fölötti, a városrészt ellátó vízvezetékcső, az így elszabaduló víz pedig lemosta a hegyoldal egy részét, óriási károkat okozva.

papp_jozsef_sportpalya_08

A klubvezető azt is elmondta, hogy természetesen az első pillanattól azt szerették volna, hogy valamilyen úton visszaállítsák ez eredeti állapotokat, de ehhez egyvalami hiányzott nagyon, a pénz.

– A műszaki szakemberek álláspontja szerint a fő problémát az okozta a csőtöréskor, hogy a vízművek acélcső helyett csak azbeszt csövet fektetett le a pálya fölött, így ez utóbbi el tudott törni, ha acél van, nem jártunk volna pórul – emlékezett vissza a klubvezető. – Úgy volt, hogy perelni fogjuk a vízműveket, de ebből nem lett semmi, mert az 1990-es évek elején a per tárgyának, ami akkori áron számolva 80 millió forint volt, a tíz százalékával rendelkeznünk kellett volna. Csakhogy egy katonai alapokra épülő sportszervezetnek nem volt ekkora pénzeszköz-állománya. A mi erőnkből annyi tellett, hogy a 90-es években a labdarúgópályát „legyalultuk”, aztán karban tartotta ezt Verebélyi Gyula bácsi, aki társadalmi munkában dolgozott itt gondnokként 10 éven át, de azt tapasztaltuk, hogy évente 5–6 centit emelkedett a pálya ezen a részen. Igaz, ettől függetlenül rendeztek itt még labdarúgó-mérkőzéseket, 2000 után is, amikor átadtuk az ingatlant a városnak, és a Miskolci Sportiskola költözött be ide. Abban a reményben váltunk meg az ingatlantól, hogy az önkormányzat majd kezd vele valamit, helyreállítja, de idáig ebben semmi nem történt, és amióta a város a gazdája a területnek, eltelt 15 esztendő.

papp_jozsef_sportpalya_15

Csak egy opció

2000 és 2009 között a Miskolci Városi Sportiskola volt a terület használója, az elmúlt hat évben pedig a miskolci önkormányzat egyik vagy másik szervezetéhez tartozott a terület. Most éppen a Miskolci Sportcentrum Kft. a gazda.

– Picit furcsa helyzetben vagyok, mert az MVSC-nél társadalmi funkcióban az elnöki posztot is betöltöm, így a focicsapatnak helyet kereső, Deák László, az MVSC ügyvezető elnöke a munkatársam, viszont megbízatásomból adódóan ez az ingatlan hozzám tartozó cég kezelésében van – válaszolta megkeresésünkre Illyés Miklós, a Miskolci Sportcentrum Kft. megbízott ügyvezető igazgatója. – Sajnos, a Miskolci Sportcentrum Kft.-nek nem áll rendelkezésére olyan forrás, amiből ezt a pályát helyre lehetne állítani, ehhez önkormányzati elhatározásra, támogatásra is szükség lenne. De az MVSC labdarúgóinak a Szentpéteri kapuba költözése csak egy opció. Pályabérlésre több lehetőség is adódhat a városban, például Diósgyőrben, ha van ott annyi szabad kapacitás, amennyire az MVSC-nek szüksége lehet, vagy például ott van a Győri kapuban az Ifjúsági pálya, és az új egyetemi atlétikai pálya által körülölelt játéktér is. Nekünk ezek közül a legoptimálisabb helyszínt kell kiválasztani, szakmai és anyagi szempontok figyelembevétele alapján. A költözés időpontja elsősorban attól függ, hogy mikor kezdődik az MVSC füves játékterének felújítása, de erről még nem lehet biztosat tudni. Egyrészt kell hozzá a Magyar Labdarúgó Szövetség igenje, és nem mellékesen az, hogy a beruházáshoz szükséges pénzösszeg rendelkezésre álljon.

– Berecz Csaba –

A megoldás (?)

A Miskolci Honvéd elnöke, Ondrasek Iván a péteri kapui pályával kapcsolatos legszebb emlékét is megosztotta lapunkkal: „A pontos évszámra nem emlékszem, a 80-as évek közepén történt, hogy egy téli napon kimentem a pályára, és mivel a kézilabda-játéktérre jeget csináltunk, ott több tucatnyiak korcsolyáztak, méghozzá esti óra lévén villanyfény mellett, miközben szólt a zene, a sípályán szintén villanyfényes edzés folyt, a hótól letakarított műanyag teniszpályán szintén villanyfény mellett pedig éppen teniszeztek. Ez a fajta pezsgő élet, ez a kép nagyon megmaradt bennem, a legnagyobb pozitív élményem, hiszen egy szabadtéri sportingatlant télen vonzóvá tenni, akkor sem volt könnyű, és persze ma sem az.”

DVTK stadionrekonstrukció: A dominó-elv szerint a volt Papp Jóska az első

Miskolc – A diósgyőri stadionrekonstrukció startjához, az MVSC-nek kell költöznie, ha készen lesz az új hely. tovább »

Stadionrekonstrukció Miskolcon – A készültségi foktól függ

Miskolc – Az NSK-nak még nincs dátuma az MVSC pálya rekonstrukciójának startjához. tovább »
Sporthírek