Összevonásból várnak milliárdos megtakarítást a Volán-társaságok

Növekvõ futásteljesítménnyel, csökkenõ utasszámmal, szerény nyereséggel, összességében nehéz gazdálkodási körülményekkel számolnak a Volán-társaságok idén is – derül ki a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) csütörtöki közleményébõl. A csoport a 24 cég 6 regionális konzorciummá alakításából körülbelül 4 milliárd forint hatékonyság-javulást vár.

Az NVT szerdán tárgyalta a 24 Volán-társaság idei üzleti terveit, amelyek fõ célja a mûködõképesség és a likviditás fenntartása mellett a piaci pozíciók megerõsítése. A cégcsoport gazdálkodási körülményei idén továbbra is nehezek maradnak – állapította meg a vagyonkezelõ. Nagy bizonytalanságot jelent a gazdasági válság, az utazási kereslet alakulása az áremelés következtében és a gázolaj árának ingadozása. Továbbá az, hogy nagy mértékben szorulnak rá a központi és az önkormányzati támogatásokra, és hogy a megrendelõk költségtérítésének összege, valamint kifizetésének ütemezése bizonytalan.

A Volánok árbevételének 70 százaléka a helyközi közlekedésbõl származik. Ebben a csoport idén 1,4 százalék futásteljesítmény-növekedéssel számol, jelentõs részben vasúti szárnyvonalak átvételével, a tavalyi jelentõs utasszám-csökkenés után további 2 százalék lemorzsolódással számolnak. A cégek összes költségében a tavalyinál alacsonyabb összeggel terveznek, annak ellenére, hogy az ajánlott béremelés miatt szerintük növekszik a munkaerõ fajlagos költsége tavalyhoz képest. Az összes bizonytalanság miatt a Volánok idén szerény adózás elõtti nyereséggel számolnak.

A Volánok idén 283 busz vásárlását tervezik, közel ötödük azonban használt lesz. A buszokat azonban idén már összevont cégek mûködtetik, mert január 15-éig megkötötték a 24 társaság összevonását 6 regionális konzorciumba. Ebbõl összesen körülbelül 4 milliárd forintnyi hatékonyság-javulást várnak: a konzorciumi együttmûködésbõl 1-1,2 milliárdos, a cégenkénti hatékonysági programokból 2,8-3 milliárdos megtakarítást terveznek.Sporthírek