Összevonás: kettőből lesz egy iskola

Miskolc két gyógypedagógiai intézményét is összevonná a város önkormányzata. Aggódik intézménye sorsa miatt Kovácsné Károly Andrea, a Tüskevár Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

Az áprilisi közgyűlési ülés elé kerülő előterjesztésben ugyanis az szerepel, hogy az intézményt integrálják az Éltes Mátyás Általános Iskolához, mivel mindkét iskola sérült gyermekek nevelésével foglalkozik.
Az igazgató elmondta: nem volt lehetősége szakmai egyeztetésre. Amikor őt behívták a közoktatási osztályra, csupán közölték vele az összevonás tényét. Aggódik azonban, mert szerinte a gyógypedagógiában nem célravezető az integrálás, nem szolgálja a szakmai munka fejlődését. Ő a közös munkát inkább a Martin János Szakiskolával képzelné el, hiszen a náluk végzett gyerekek ott folytatják a tanulást. Közös pályázattal nyertek is uniós pénzeket.

Mindenki marad

A közgyűlési előterjesztés valóban tartalmazza a Tüskevár Óvoda és Általános Iskola, valamint a Éltes Mátyás Általános Iskola integrációját – tudtuk meg Mókáné Hallók Zsuzsannától. Mint mondta, erre azért van szükség, mert mindkét intézmény kislétszámú, és így nem tudnak részt venni uniós pályázatokon. A nagyobb iskolához (az Élteshez) integrálják a kisebbet (a Tüskevárt), a közös nevet majd együtt találják ki az intézmények vezetői. Az összevonás azonban nem jár költözködéssel, minden gyerek és pedagógus marad az eddigi épületben és csoportszobában. Az Éltes Mátyás Iskola Autista Tagiskolájának azonban szüksége van a jelenlegi Görgey utcai épületnél egy tágasabbra. Az előterjesztésben az szerepel, hogy ez az intézmény a megszűnő Sas Utcai Általános Iskola helyére költözik.