Ésszerű keretek között, de segítőkészek a magyarok

A magyar emberek ma is elkötelezettek az adakozás és mások segítése mellett, ám csak ésszerű keretek között – derül ki a Reader’s Digest legújabb kutatásából. A magazin felmérése szerint ugyanis tíz emberből nyolc adott már pénzt jótékony célra és kétharmaduk már önkéntes munkát is végzett.

Tíz megkérdezettből legalább nyolc ember adakozott már jótékony célra, leginkább 500 és 5000 forint között – derül ki a Reader’s Digest legfrissebb, reprezentatív felméréséből. A kéregetőknek azonban a többség – 75 százalék – nem ad pénzt, ennek legfőbb oka, hogy a vidéken élők nagy része a hétköznapokban nem találkozik koldusokkal.

Nemcsak az anyagiak terén adakozóak azonban a magyarok – mutat rá a magazin. A kutatás szerint ugyanis az emberek 68 százaléka nyilatkozott úgy, hogy végzett már valamilyen önkéntes munkát. Ez az arány Lengyelországban például nem éri el a 20 százalékot.

Vért a válaszadók csaknem fele adott már, elsősorban a férfiak. A kutatás szerint a nők inkább a gondoskodásban jeleskednek: 58 százalékuk beszélgetett már ugyanis olyan emberrel, akit magányosnak gondolt. A férfiaknál ez az arány 49 százalék.
Összességében a megkérdezettek 40 százaléka azt is mondta, hogy van olyan idős, beteg szomszédja, aki bár nem rokona, mégis szívesen segíti.

A felmérés arra is rámutat, hogy a megkérdezettek ötöde érezte már az elmúlt évben, hogy magányos és az is előfordult, hogy senkivel sem váltott szót egész nap. Főként az idősek maradnak egyedül, a középkorúak közül kevés embernek kell önmagában boldogulnia.