Összeírnák a sztrájkolókat – RTL Klub

Készül a szeptember 4-re tervezett sztrájkra a BKV vezetése, legalábbis ez látszik abból az RTL Klub Híradójának birtokába jutott körlevélből, amelyben a csoportvezetőket megkérik, hogy nyilatkozzanak: sztrájkolnak-e majd, illetve kérdezzék ki beosztottjaikat, részt vesznek-e a munkabeszüntetésben. A szakszervezetek szerint a módszer jogsértő, ezért bírósághoz fordulnak – számolt be az RTL Klub Híradója.

A BKV gazdasági vezetése felmérést készít arról, hogy melyik csoportvezető vállal munkát szeptember 4-én. Az ehhez szükséges körlevél megfogalmazása szerint “szóbeli beszélgetés alapján” a csoportvezetőnek azt is meg kell mondania, hogy csoportjából hányan dolgoznak majd a sztrájk idején.

A levél a szakszervezet szerint jogszerűtlen, ezért bírósághoz fordulnak. Nemes Gábor, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének alelnöke azt mondta, hogy felháborítónak tartják a történteket. Szinte azonnal eldöntötték, hogy bírósághoz fordulnak, a szüksége dokumentumokat még szerdán összegyűjtötték.

Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs igazgatója azonban úgy fogalmazott: nem gondolja, hogy ez egyfajta presszionálása a dolgozóknak. Csak a véleményükre kíváncsiak, egyáltalán nem biztosak benne, hogy a BKV dolgozóinak a többsége sztrájkolni akar.

A BKV szerint tehát a levél teljesen jogszerű. Az adatvédelmi ombudsman viszont azt mondja, az adatok kikérése szabálytalan. Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos szerint előzetesen nem jogosult a munkáltató igényelni, hogy ki fog részt venni a sztrájkban. Ez azért is van így, mert a dolgozó az utolsó pillanatban is meggondolhatja magát.