Összegyűltek a magyar aláírások a fogyatékossággal élőkért

Jóval a határidő előtt, a szükséges húszezernél másfélszer több aláírás gyűlt össze Magyarországon a fogyatékossággal élők megsegítésére. Az Európai Unió tagállamaiban összesen egymillió aláírás kellene ahhoz, hogy az Európai Parlament elé kerülhessen a fogyatékossággal élők jogainak egységes, uniós szabályozása.

Az Európai Unióban minden tagállam maga határozza meg a fogyatékossággal élők jogait, de nincs egységes, közösségi szabályozás. Az Unióban működő civil szervezetek, így az Európai Fogyatékosügyi Fórum kezdeményezni szeretné, hogy az Európai Parlament elé kerülhessen az ügy és megszülethessen az egységes szabályozás. A cél eléréséért nagyszabású aláírásgyűjtő kampány kezdődött májusban az Európai Unió tagállamaiban “Írd alá és segíts!” címmel.

Az akcióhoz Magyarország is csatlakozott, és összesen 20 ezer aláírás összegyűjtése volt a terv. A felhívás olyan sikeres volt, hogy jóval a határidő előtt összegyűltek a szükséges kézjegyek, sőt még több is. Csak a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségéhez (MEOSZ) 29 000 aláírás érkezett eddig, de rajtuk kívül még más szervezetek is bekapcsolódtak az akcióba. Az aláírt ívek nagy részét már elküldték Brüsszelbe, az Európai Fogyatékosügyi Fórumhoz, de a fantasztikus eredmény ellenére augusztus végéig folytatódik a gyűjtés nemcsak nálunk, hanem a többi tagállamban is – mondta a Független Hírügynökségnek Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) főtitkára.

Az aláírásgyűjtésben egyébként nemcsak Magyarország teljesített ilyen jól, hanem más országokban is összefogtak az emberek a fogyatékossággal élőkért. Több tagállamban az eltervezett aláírásmennyiség másfél-kétszerese szintén összejött a határidő előtt. Ez pedig azt jelenti, hogy az Unióban októberre szinte biztosan meglesz az az egymillió kézjegy, amely már elég ahhoz, hogy az egységes szabályozás ügye az Európai Parlament elé kerülhessen-tette hozzá a főtitkár.

A fogyatékossággal élőkre vonatkozó szabályozás uniós egységesítésére több területen lenne égető szükség. Az egyik fontos kérdés a közlekedés, egy másik az épített környezet, vagyis az egységes akadálymentesítés. Hasonlóan fontos az oktatás és a képzés, valamint a fogyatékosok részvételi arányának meghatározása a munkaerőpiacon. Magyarországon ez az arány rendkívül alacsony, de a többi uniós tagállamban sem büszkélkedhetnek jó eredményekkel.

Világszerte 650 millió, míg Európában 50 millió ember él valamilyen fogyatékossággal.