"Összefüggő terek" az Ernst Múzeumban

Úgynevezett helyspecifikus installációk, fotók, filmek és még számos egyéb érdekesség várja a látogatókat a budapesti Ernst Múzeumban, ahol kedden nyílik az Összefüggő terek című kiállítás. A tárlat kiindulópontját a Nagymező utcai múzeum elhelyezkedése és sajátosan strukturált tere képezi – mondta a Független Hírügynökségnek Angel Judit kurátor. Október 24-ig tekinthetőek meg az alkotások.

A kiállítás megálmodói egyebek mellett azokra a kérdésekre keresik a választ, hogy hogyan érzékeljük az építészeti tereket, milyen asszociációkat ébreszt bennünk egy kiállítási tér, amikor azt nem műtárgyak tárházaként, hanem önmagában szemléljük vagy hogy felfoghatunk-e egy térbeli sétát a moziból ismerős utazási élményként. Elsősorban az Ernst Múzeum építészeti tervével foglalkozik a tárlat: az építészet, a képzőművészet és a mozgókép kapcsolata áll a középpontban.

Lesznek helyspecifikus installációk: ilyen a budapesti Téreltérítés Munkacsoport mászófala, amelyen az utcáról bárki bemászhat az Ernst Múzeumba – így ingyen lehet bejutni október 3-ig. Egy belga művész pedig egy különleges útvonalat épített, amely a padlószerkezetet variálta át. Lesznek olyan fotók is, amelyeken a múzeum üres terei láthatóak különböző szögekből, és levetítenek négy filmet is, amelyek az építészet, a történelem és az emlékezés kapcsolatára épülnek.

A tárlat szeptember 14-e és október 24-e között látogatható a budapesti Ernst Múzeumban.