Összefogott a hegyközség és az önkormányzat

 Az idei szüretre már megfelelő állapotú úton mehettek ki a szőlőikbe az Edelény melletti Finkei-hegy gazdái.

Az eddigi munkálatok az önkormányzat és a hegyközség összefogásával valósultak meg.
Bartha István, a hegyközség választmányának a finkei tagja szerint már legalább húsz éve csak egyre rosszabb és rosszabb lett a szőlőhegyre kivezető két kilométeres út állapota. A vízmosások miatt mélyülő kátyúk, gödrök nem csupán az autókat fenyegették tengelytöréssel, balesetveszélyt is okoztak. Emellett a felület mind keskenyebb lett, olyannyira, hogy a szembejövők alig tudtak kitérni.
Molnár Oszkár polgármester egy évvel ezelőtt tett ígéretet a választmányi ülésen, hogy gondot az önkormányzat erejéhez mérten orvosolni fogják. A finkei gazdák az idei szüretkor megelégedéssel tapasztalták, hogy be is tartotta a szavát.
A munkálatok májusban indultak. Az első nagy feladat az egykori teljes szélesség helyreállítása volt, amihez rengeteg fatörzset eresztett bokrot kellett kivágni. Bartha István összeszámolta: összesen száznegyvenhét gazda dolgozott a szombatokon és vasárnapokon.
Az újra visszanyert utat ezután rendbe kellett hozni, és gondoskodni kellett a megvédéséről. Ennek érdekében mindkét oldalán árkot ástak, a kitermelt földdel pedig a gödröket töltötték fel. A földút most már jól járható, de nem állnak meg itt: a következő terv az, hogy kaviccsal szórják fel. Erre még ezen az őszön sor kerül várhatóan.
Nem feledkeztek meg a hegyközség többi részéről sem. A napokban a Sápi-hegyre és a Ludmilla-dülőbe vezető utak állapotán javítanak kőzúzalékka