Összefogást kért Barack Obama a világtól "egy új hajnalon"

“Mindannyiunk előtt ugyanazok a kihívások állnak és ezeket csakis összefogással, erőink egyesítésével tudjuk legyőzni. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ismét falak válasszanak el minket egymástól, az élet bármely területén. Cselekedjünk együtt ezen az új hajnalon!” Ezek a gondolatok álltak Barack Obama beszédének középpontjában, amit csütörtök este mondott el Berlin szívében, a Tiergarten parkban, több tízezer lelkes hallgató előtt.

Az amerikai elnökválasztás várható demokrata párti elnökjelöltje a beharangozottnál kicsit előbb, már 19 óra 20 perckor elkezdte 25 perces beszédét. A szenátor-elnökjelölt előzőleg megbeszélést folytatott több német vezetővel, köztük Angela Merkel kancellárral.

Obama emlékeztetett arra, hogy éppen 60 évvel ezelőtt volt kénytelen az amerikai hadsereg légihidat létesítve élelmiszert ledobni a szovjetek által blokád alá vett Nyugat-Berlinieknek és ez már jelezte azt, ami azóta – szerinte – többször is bebizonyosodott: Amerika és Európa szinte “szövetségre van ítélve”.

Barack Obama hangsúlyozta, hogy “a történelem bebizonyította: le lehet dönteni a falakat, akár politikai, akár faji, akár vallási ügyekben választják el egymástól az embereket”. Kiemelte: össze kell fogni minden népnek bolygónk megmentéséért, a terrorizmus legyőzéséért, az igazságosabb és szabadabb kereskedelemért, a nukleáris fegyverek nélküli világ megvalósításáért.

Mindenféle jegyzet nélkül elmondott, számos példával illusztrált beszédében a demokrata elnökjelölt nem ment túl az általánosságokon és nem érintett egyetlen kényesnek nevezhető kérdést sem. A kommentátorok ezért rögtön úgy értékelték, hogy “hazabeszélt”, vagyis egy amerikai közönségnek szóló kampányszöveget mondott el – nagyon hatásosan.

Obama pénteken Párizsba utazik, ahol Nicolas Sarkozy francia államfővel is találkozik, majd a hétvégét Londonban tölti, egyebek mellett Gordon Brown brit kormányfővel tárgyalva.