Összefogás a mellszoborért

Tiszakeszi – Összefogással hozzák helyre a Tiszakesziből ellopott bronz mellszobrot. Felajánlotta segítségét a szobrot eredetileg készítő művész és gyűjtöttek pénzt a gyerekek is.

Mint arról annak idején beszámoltunk, január 25-én a Tiszakeszi Lórántffy Zsuzsa Református Általános Iskola diákjai és pedagógusai az intézmény kapuján belépve döbbenten tapasztalták, hogy iskolájuk névadójának udvaron elhelyezett mellszobra eltűnt, az üres talapzat azonnal szemet szúrt mindenkinek. Az alkotás bronzból készült, Veres Gábor Vas megyében élő szobrászművész keze munkája. Az iskola udvarán 2005-ben avatták fel, akkor mintegy másfél millió forintos kiadást vállalva.


Köszönetet mondtak


A Mezőcsáti Rendőrőrs nyomozói a bejelentést követő egész napos aprólékos felderítő munka eredményeként délután 5 órakor fogták el R. M. ároktői lakost, aki a rendőrőrsön részletes beismerő vallomást tett. A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője a közelmúltban látogatást tett az iskola igazgatójánál, Miskolczy Józsefnénál. Igazgató asszony az iskola, a gyerekek nevében is hálás köszönetét fejezte ki a Mezőcsáti Rendőrőrs nyomozóinak áldozatkész munkájukért. Mint mondta: igazából nem is bíztak abban, hogy az elkövetők valaha is kézre kerülnek. Látva azonban a nyomozók lelkiismeretes hozzáállását érezték, hogy az eredmény nem fog elmaradni.

Mindenki segít


Miskolczy Józsefné az elkövetők kézre kerítését követő eseményekről egy nagyon megható történetet mesélt el. Elmondta, hogy a műalkotás – számtalan akadályt leküzdve – nagyon sok ember komoly erőfeszítést igénylő összefogásával készült el. A szobor darabokban történt kézre kerülését követően azonban soha nem tapasztalt összefogásnak lehettek szemtanúi.
Mindenki segíteni akart. A művész gondolkodás nélkül vállalta a szobor újra elkészítését, az önkormányzat szó nélkül felajánlotta segítségét és ami a legmeghatóbb, a gyerekek gyűjtést szerveztek maguk között, hogy forintjaikkal segíthessék e nemes cél megvalósulását.

HSz