Összefogás a mellrák ellen – ma hetedszer rendezik meg a Lánchídi sétát

Vasárnap, immár hetedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Lánchídi sétát és a Rózsaszín Egészségnapot, amely a mellrák elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet. A programot szervező egyesület minden évben új ötlettel jelentkezik az adománygyűjtés terén; idén egy divatos pólót dobnak piacra, amely hétfőtől országszerte kapható három üzlethálózatban.

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja, amelynek már hagyományos jelképe Magyarországon a Lánchídi séta és az ehhez kapcsolódó egészségnap, amelyhez évről évre egyre többen csatlakoznak. Az Egészség Hídja Összefogás fővédnöke Dobrev Klára, aki maga is szimbolikus sétát tesz a rózsaszínre kivilágított Lánchídon este nyolc órától. A Magyar Tudományos Akadémia előtti Roosevelt téren és a környező utcákban reggel 10 órától egész napos egészségügyi és szórakoztató programok várják az érdeklődőket. Az ingyenes szűrővizsgálatokon vércukor-, vérnyomás-, és koleszterinszint mérés, szájüregi-rák szűrés valamint orvosi tanácsadás is lesz; bemutatnak egy digitális mammográf készüléket és véradás is lesz.

A gyereket játszóház, kézműves foglalkozások, trambulin, mászófal, gólyalábazás és kerékpáros akadálypálya várja, a felnőttek különböző könnyűzenei és táncbemutatókon vehetnek részt; lesz ír tánc, akrobata-show, relaxációs torna, pilates-óra is. Aki pihenésre vágyik, szétnézhet a bio-piacon, a könyvvásáron vagy teaházban, és számos, az egészséges életmód iránt elkötelezett híresség várja.

Az idejében felismert, illetve megfelelően kezelt mellrákos megbetegedés gyógyítható, ezért nagyon fontos az emberek lehető legszélesebb körű tájékoztatása – mondta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón az egészségügyi miniszter. Jelenleg az ország 45 pontján működik állandó emlőszűrés; a kötelező vizsgálatokon az érintett korosztály 41 százaléka vesz részt. A számokat tekintve ez azt jelenti, hogy a megelőzéssel évente 8 ezer ember életét lehet megmenteni vagy legalábbis elviselhetőbbé tenni – tette hozzá Székely Tamás.