"Összefogás a kultúráért" : újabb szakszervezet csatlakozott

Újabb reprezentatív szakszervezet csatlakozott ahhoz a csoporthoz, amely a kultúrát érintő pénzügyi zárolások ellen tiltakozik. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) szerint a stabilitási tartalék képzése érdekében hozott kormányzati intézkedések lehetetlenné teszik, hogy az intézmények ellássák a szakmai feladataikat, sőt az egész kulturális rendszer.

A “Összefogás a kultúráért” nevű Facebook-oldalra szombaton kora délután tették ki a tiltakozás kezdeményezői a KKDSZ szakszervezet elnökének levelét. A bejegyzés szerint a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete csatlakozott a kultúra ellehetetlenítése ellen tiltakozó szövetségekhez, egyesületekhez. A KKDSZ az összefogást életre hívók felé jelzi, hogy a stabilitási tartalék képzése érdekében az intézkedéseket már pénteken megtette a NEFMI (Nemzeti Erőforrás Minisztérium – a szerk.) Ezek a csökkentések lehetetlenné teszik azt, hogy a nemzet kulturális kincseit gondozó országos közgyűjtemények és a közművelődési intézmények szakmai feladataikat ellássák. “Az újabb megszorításoknak a végrehajtása esetén a magyar kultúra szervezetrendszere összeomlik, a kultúra pótolhatatlan veszteségeket szenved. Nem tartjuk elfogadhatónak és megengedhetőnek azt a leépítés-sorozatot, ami mind települési, mind megyei, mind országos szinten zajlik” – idézik a s zakszervezet elnökének szavait a közösségi portálon. A nevét ugyan nem írták ki a Facebook-on, de a KKDSZ honlapja szerint a mintegy 3100 tagot számláló érdekképviseletet Földiák András vezeti.

Földiák András már korábban nyílt levélben fordult Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez. Ebben azt írta: “az önkormányzatok jelentős hányada a 2011. évi költségvetési tervek elkészítésekor komoly pénzügyi megszorító intézkedéseket foganatosít a közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer finanszírozásában. Ezen a területen régen nincsenek tartalékok, fölösleges álláshelyek, újabb bevételi lehetőségek, ezzel szemben a megoldatlan épületi, tárgyi, biztonságtechnikai és szakmai gondok eddig is akadályokat állítottak a színvonalas munkavégzés elé. (…) További leépülés esetén a kulturális alapellátás gerincét képező megyei szint olyan mértékben bénul meg, hogy nem teljesítheti a törvényben is rögzített feladatát, melynek biztosításáért miniszter úr is felelősséggel tartozik”- fogalmazott a szakszervezeti elnök. Nyílt levele szerint a helyzetet tovább rontják a szakmailag indokolatlan összevonások és kiszervezések, illetve azok a törvénymódosítások, amel yek lényegesen gyengítették a közalkalmazottak helyzetét. A KKDSZ elnöke akkor arra kérte a minisztert, hogy a célvizsgálatok mellett minél gyorsabban hívjon össze egy széleskörű szakmai tanácskozást.

Mint arról a Független Hírügynökség korábban beszámolt, hat művészeti szervezet közös Facebook-csoporttal, valamint a miniszterelnöknek és a szaktárcák vezetőinek írt nyílt levelekkel tiltakozik a kultúrát érintő újabb pénzügyi zárolások ellen. Mint írták: “A Nemzeti Kulturális Alap költségvetését 1 milliárd forinttal vette vissza a kormány azonnali hatállyal, mindemellett a kulturális tárcát is birtokló Nemzeti Erőforrás Minisztériumának közel 40 milliárd forinttal lett kevesebb az idei költségvetése. (…) Ezeket a forrásokat máshonnan pótolni nem lehet: az intézkedés-csomag helyrehozhatatlan károkat okozott, s még nagyobbakat fog okozni” – fogalmaztak a tiltakozók.