Összedugták a fejüket, s perre mentek

A közgyűlés
A közgyűlés
A B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat is pert indított a kórházátalakítás miatt. Erre a megyei közgyűlés márciusi határozata felhatalmazta az önkormányzat elnökét, dr. Ódor Ferencet.

A megyei közgyűlés márciusi határozata felhatalmazta az önkormányzat elnökét, dr. Ódor Ferencet arra, hogy indítson pert a miniszteri döntés alapján végrehajtott kórházi struktúraátalakítás miatt. Az igazgatási főosztály által véglegesített keresetet a budapesti bíróságon nyújtották be a húsvétot követő kedden. A médiumokban folyó találgatásra, vajon Fidesz-formanyomtatvány szolgált-e az önkormányzatok bírósági keresetlevélül, az elnök elmondta: tény, hogy az átalakítást ellenző önkormányzati vezetők, akik szinte mind fideszesek, összdugták a fejüket, s megegyeztek abban, hogy ezt a pert le kell folytatni. S miután a jogsérelem alapja is azonos, így a beadványok formája is alapvetően az.

Eltérő részletek

A megyei önkormányzat a miniszter négy, megyei fenntartású kórházra vonatkozó, közigazgatási jogkörben hozott határozatát támadta meg, külön-külön keresettel. Az intézmények: a szikszói, a Szent Ferenc, a megyei és a mezőkövesdi kórház.

A bíróságokra már több mint húsz ilyen beadvány érkezett, derül ki a Népszabadság szerdai írásából. A beadványokban az ágyszámcsökkentésről szóló közigazgatási határozat megsemmisítését kérik. A lap úgy tudja, hogy 15 beadvány szövege szinte azonos. Ugyanakkor Soltész Miklós ellenzéki szakpolitikus az országos lapnak cáfolta, hogy kötelező tartalmi elemeket határoztak volna meg az ellenzéki vezetésű kórházfenntartóknak, mivel minden egyes intézménynek más és más a kifogása.

A MOK is képvisel

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) is elvállalja a kórházak jogi érdekképviseletét, s a köztestület jogászai ki is dolgoztak e célra egy formanyomtatványt – tájékoztatott dr. Rácz Sándor megyei ügyvezető. Arról azonban nincs tudomása, hogy a MOK által képviselt több mint tíz kórház között megyénkbeliek is lennének.

 

Kapcsolódó cikkek: