Összecsapások Srí Lankán az ellenzéki elnökjelölt letartóztatás után

A Srí Lanka-i ellenzék és a kormány több ezer támogatója csapott össze egymással szerdán az ázsiai szigetország fõvárosában. Több tucatnyi ember megsérült, amikor a rohamrendõrség könnygázgránátok és vízágyúk bevetésével szétválasztotta a verekedõket. Az ellenzékiek a januári elnökválasztáson vesztes volt vezérkari fõnök, Sarath Fonseka hétfõi letartóztatása ellen tiltakoztak, és közölték: aggódnak testi épségéért..

Az ellenzék békés tüntetést tervezett a Legfelsõbb Bíróság fõvárosi épülete elé, hogy Fonseka szerintük törvénytelen letartóztatása ellen tiltakozzanak. Az ellenzékieket azonban a kormány támogatói kövekkel kezdték el dobálni, és ezután a két tábor összecsapott egymással.

A tüntetõket a rohamrendõrség alakulatai választották szét, vízágyúk és könnygázgránátok bevetésével. Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévõ fotóriporterének beszámolója szerint több tucatnyi ember megsérült az összecsapásban.

A rend helyreállítása után Fosenka felesége petíciót nyújtott be a Legfelsõbb Bíróságnak, férje azonnali szabadon engedését követelve. A bíróság pénteken tart meghallgatást az ügyben – közölte egy bírósági tisztségviselõ az AFP-vel.

Fonsekát hétfõn tartóztatták le a Srí Lanka-i hatóságok. A január 26-i elnökválasztás ellenzéki jelöltjét az õt támogató Népi Felszabadítási Front (JVP) pártirodájából hurcolták el a rendõrök és katonák. Az ország volt vezérkari fõnökét egy colombói haditengerészeti bázison tartják fogva, és egyelõre nem emeltek ellene vádat.

A januári elnökválasztáson Fonsekát támogató ellenzéki pártok közös nyilatkozatban adtak hangot aggodalmuknak a volt tábornok élete miatt. A pártok szerint “jó okuk van feltételezni”, hogy “törvénytelen letartóztatását” követõen meg fogják gyilkolni cellájában.

A védelmi minisztérium korábbi közlése szerint hadbíróság elé fogják majd állítani Fonsekát, a kormány elleni összeesküvés vádjával. A védelmi szóvivõ ezzel kapcsolatban közölte, hogy Fonseka már akkor együttmûködött az ellenzékkel, amikor még vezérkari fõnök volt. Egy kérdésre válaszolva pedig kijelentette, hogy az árulás is a lehetséges vádak között van.Sporthírek