Összecsapások Oroszországban – helyszínen van egy magyar

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat egyik munkatársa is az oroszországi Nalcsikban van, ahol reggel óta véres összecsapások vannak.

Czimre László a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy fegyveresek kilenc óra körül támadták meg a biztonsági szolgálat és a belügyminisztérium épületét valamint a katonai repteret, elmondta, hogy a helyi híradások szerint komoly harcok alakultak ki. Beszámolója szerint lezárták az egész várost, fekete füstfelhő látszik a belügyminisztérium felől és szórványos lövöldözést lehet hallani.

A segélyszervezet magyar munkatársa Nalcsikban szerzett volna be gyermektápszereket, amelyeket Csecsenföldre a rászorulóknak vitt volna el, de az összecsapások miatt a város határában várakozik.

Czimre elmondta, hogy az egész Kabard- és Balkárföld oroszországi autonóm köztársaságot lezárták, nem járnak a repülők sem a térségben. Czimre szerint nincs nyoma pániknak.

Czimre az orosz rádiókra hivatkozva elmondta még hogy fegyveresek egy csoportja már kitört a városból és a rendőrök közül már túszokat is ejtettek.

Még nem tudni, kik a támadók, de az orosz média a csecsenekre gyanakszik – mondta a segélyszervezet magyar munkatársa.

Megerősítette korábbi értesülésünket, mely szerint vannak polgári, rendőri és katonai áldozatai is a harcoknak. Úgy tudja, hogy tíz terrorista esett el eddig az összecsapásokban. Az AFP hírügynökség helyi kórházi forrásra hivatkozva korábban azt írta: az összecsapásoknak eddig 20 halottja és 40 sebesültje van.