Összecsapások egy lebontásra ítélt varsói piacnál

Összecsaptak a rendőrökkel egy varsói piac lebontása ellen tiltakozó kereskedők kedden a lengyel főváros központjában. A több száz kereskedő kövekkel és üvegekkel dobálta meg a piac átvételére érkezett önkormányzati tisztségviselőket, visszautasítva a bontásra ítélt építmény lehagyását. A rohamrendőrség könnygázgránátok és vízágyúk bevetésével próbálja kiüríteni a területet.

A Varsó központjában található KDT piacnál több száz, a lengyel közrádió közlése szerint több mint ezer kereskedő áll szemben a rohamrendőrség egységeivel szemben. A piacot a biztonsági őrök és a rendőrség emberi körbezárták, miközben az épületbontás ellen tiltakozó embereknek sikerült lezárniuk a városközpont egyik legforgalmasabb útját, hatalmas dugókat okozva – közölte az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő fotósa.

A mentőszolgálat közlése szerint nagyjából egy tucat embert kellett ellátniuk, könnyebb sérülések miatt.

A varsói önkormányzat a piac helyére egy modern képzőművészettel foglalkozó múzeumot, és egy metrómegállót építene, valamint zöld területet hozna létre. A kereskedők bérleti szerződése már 2008 december 31-én lejárt, de a boltosok addig nem hajlandóak elhagyni a piacot, amíg a cserébe felkínált épület fel nem épül. A bíróság azonban törvénytelennek nevezte az ellenállásnak ezt a módját, és a hatóságok úgy döntöttek, hogy erővel távolítják el a szembeszegülőket.Sporthírek