Sportrendőrséget tervez az UEFA

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemzetközi sportrendőrség létrehozását tervezi, amelynek feladata az lenne, hogy rendet tartson az európai kupamérkőzéseken, már szeptembertől.

“Azon dolgozunk, hogy létrehozzunk egy európai sportrendőrséget, mely szisztematikusan felszámolná a szurkolói erőszakot a stadionokban” – mondta a Daily Telegraphnak az UEFA egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője.

A terv alig néhány nappal azt követően szivárgott ki, hogy az angol szurkolók összetűzésbe keveredtek a helyi rendőrséggel a szerdai Roma-Manchester Bajnokok Ligája és a csütörtöki Sevilla-Tottenham UEFA kupa mérkőzéseken; a Manchester United és a Tottenham Hotspur csapata is eltúlzottnak érzi a rendőrségi fellépést.

“Bár az erőszak semmilyen formája nem tűrhető, meg kell érteni annak mechanizmusát. Az utazó szurkolók a legveszélyesebbek, mivel külföldön könnyebb rendbontást véghez vinni, mint Angliában” – mondta az UEFA illetékes.

Michel Platini, az UEFA elnöke nemrégiben tárgyalt az Európai Bizottság elnökével, Jose Manuel Barrosóval egy nemzetközi rendőrség létrehozásáról a sportban tapasztalható erőszak visszaszorítása érdekében.