Sportmúzeum nyílik Békéscsabán

Sportmúzeumot alakítanak ki Békéscsabán. Az elsõ kiállítást várhatóan júniusba nyitják meg, mely “A békéscsabai sportolók az olimpiákon” címet viseli majd. A végleges helyszín megtalálásáig az az elképzelés, hogy idõszakosan és aktuálisan változó témakörû lesz a kiállítás. Az elsõ anyaghoz az önkormányzat még keres relikviákat, fotókat, dokumentumokat és várják a felajánlásokat.

Az elmúlt években többször felmerült egy békéscsabai “sportmúzeum” létrehozatalának gondolata, mert számos olyan értékes sportrelikvia került az önkormányzat birtokába, hogy most már valóban “lenne mit” megmutatni… Ezért döntöttek úgy a városvezetõk júniusában megnyílhat az elsõ tárlat. Végleges kiállítóhelyet még nem találtak, így átmeneti jelleggel a Békéscsabai Városi Sportcsarnok egyik nagyobb helyiségében rendezik be.

A Békéscsabai Sporttörténeti Gyûjteménybe már évekkel ezelõtt érkeztek felajánlások. Több ismert, békéscsabai kötõdésû sportember, például: Ónodi Henrietta, Gedó György, Palotai Károly olimpiai bajnokok, Ancsinné Laurinyecz Katalin, a város egyik elsõ világbajnoka, is tett felajánlást. Így lett egyre bõvebb és egyre értékesebb a kiállítás – közleményben tájékoztatta a Független Hírügynökséget Botyánszky Mária sajtóreferens.

A tárlat megrendezésére a város egy ötfõs szakmai stábot nevezett ki, akik megkeresik a békéscsabai kötõdésû olimpiai résztvevõket, illetve az elhunytak családtagjait. A folyamatos kutatás során egyre többen kerülnek elõ, így jelen pillanatban 35 békéscsabai olimpikonról tudnak.

Az eddig megkeresett sportemberek jó része nagy örömmel fogadta az ötletet, és több relikviát, fotót, dokumentumot is felajánlott a múzeum javára. Most a lakosság segítségét kérik, hogy amennyiben bárkinek van bármelyik olimpiáról olyan fotója, dokumentuma, cikke, vagy relikviája, amelyik békéscsabai kötõdésû sportolóról szól, vagy tõle származik, – akár átmeneti idõre – ajánlja fel a kiállításnak.