Friss hírek

2007.10.05. 13:02

Filló Pál: Munkáskvótára van szükség a döntéshozó testületekben

<p>A döntéshozó testületekben munkáskvótára lenne szükség, mert a legtöbb parlamenti pártban és az önkormányzatoknál zömében olyanok képviselik a munkavállalókat, akiknek semmilyen tapasztalatuk sincs - mondta Filló Pál, az MSZP országgyűlési képviselője pénteki tájékoztatóján. A politikus szerint a testületek 8-10 százalékának olyan emberekből kellene állniuk, akik munkások, munkavállalók, vagy alkalmazottak voltak.</p>

Filló Pál elmondta: a döntéshozásban ma főleg humánértelmiségiek vannak, olyan emberek, akik nem tudják mit jelent három műszakban dolgozni, hajnal 5-re munkába menni. Pedig a munkavállalók érdekeit is képviselni kell, olyan hiteles emberekkal akiknek vannak ilyen tapasztalatai.

A szocialista politikus szerint szükség van arra is, hogy a munkahelyeken is garanciát kapjanak az alkalmazottak arra, hogy a tisztességes munkájukért tisztességes bért kaphassanak. Ezt a cégeknél a szakszervezetek tudják leginkább biztosítani. Fillió Pál utalva a Hankook esetére hozzátette: vannak azonban olyan mamutvállalatok, amelyek még azt sem engedik, hogy megalakuljon az érdekképviseleti szervezet. A képviselő ezért azt is javasolja, hogy a jövőben csak olyan magántársaságok kaphassanak beruházásaikhoz állami támogatást, amelyek nem akadályozzák a szakszervezetek munkáját.

Filló Pál úgy véli: a munkavállalóknak joguk tudni arról, hogy a munkáltatók szabályszerűen foglalkoztatják e őket, fizetnek e járulékot utánuk. A politikus felveszi a kapcsolatot az adatvédelmi biztossal is.

A Fidesz a szocialisták aggódását és javaslatait álságosnak tartja. Kontúr Pál hangsúlyozta: most a legmagasabbak a munkavállalók után fizetendő adóterhek, 5 év alatt duplőjára nőtt a munkanélküliség és a kormány nem tesz semmit a csődbe jutott cégek alkalmazottaiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!