SPORTDIPLOMÁCIA: A MOB közgyűlésen elfogadták a gazdasági beszámolókat és a doppingellenes szabályzatot

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) idei első közgyűlésén elfogadta a 2006-os gazdasági beszámolókat, valamint a doppingellenes szabályzatot.

A közgyűlés elején tartott beszédében Schmitt Pál, a MOB elnöke kijelentette, az olimpiai kvalifikáció rendkívül kiélezett, hiszen ma már a részvétel kivívásához olyan teljesítmény kell, amellyel három-négy olimpiával ezelőtt még érmet lehetett nyerni. Ezután köszönetet mondott Elbert Gábor szakállamtitkárnak és Bakonyi Tibor MOB-alelnöknek, amiért segítettek abban, hogy a kormányzat további 200 millió forintot garantál az olimpiai felkészülésre. Emellett örömét fejezte ki, hogy megmaradt a Sportkórház és a sportegészségügyi hálózat.

Az elnök MOB megbízólevelet adott át több, a marketing területén is otthonosan mozgó sportolónak, hogy további forrásokat kutassanak fel az olimpiai mozgalom nevében. Czene Attila, Fábián László, Gyulay Zsolt, Kiss Balázs, Kovács Antal és Szekeres Pál kapta a megbízást.

A 2006. évi gazdálkodással kapcsolatban Molnár Zoltán ügyvezető igazgató elmondta: a testület nem költekezett túl, sőt tartalékokkal is rendelkezik. Az elhangzottakat alátámasztotta a felügyelő bizottság elnöke, Dávid Imre is. A felszólalások után a beszámolót egyhangúlag megszavazták.

A pekingi olimpiáról a MOB főtitkára, Kamuti Jenő elmondta: a kajak-kenusok szállását sikerült véglegesen lefoglalni és pénzügyileg is rendezni. Kijelentette, ha a tervezett tizennégy pekingi aranyból csak hét jönne össze, akkor is elégedettek lehetünk. A közgyűlés később elfogadta a pekingi beszámolót, majd a vancouveri téli olimpia felkészülési irányelveit is.

A MOB doppingellenes szabályzatának fő kitétele, hogy a jövőben az olimpián doppingvétséget elkövető sportoló örökre kizárja magát az olimpiai mozgalomból, azaz a későbbiekben nem vehet részt egyetlen ötkarikás versenyen sem. A szabályzatot elfogadta a közgyűlés, valamint Schmitt Pál javaslatára felállítottak egy állandó, a szabályzat módosítását felügyelő bizottságot, melynek tagjai: Aján Tamás, Berkes István, Gyenesei István, Kamuti Jenő, Kakas Péter és Kryzewski Miklós.

Végül elfogadták, hogy a Magyar Sakkszövetség, valamint a Magyar Sportmúzeum mindenkori igazgatója – tanácskozási joggal- ezentúl részt vehessen a közgyűléseken.