Magyarország

2016.08.19. 19:24

Hőhullám és a szélütés - javuló magyar statisztika

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Kevesebb mint felére csökkent a szélütésben elhunytak száma.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Kevesebb mint felére csökkent a szélütésben elhunytak száma.

A sikeres prevenciónak köszönhetően az elmúlt 3 évtizedben Magyarországon kevesebb mint felére csökkent a szélütésben elhunytak száma. Az akut stroke ellátásban 2009-ben célként kitűzött évi 2000 vérrögoldások a szakmai erőfeszítéseknek és a sikeres laikus felvilágosító kampánynak köszönhetően 6 év alatt sikerült túlszárnyalni. Annak ellenére, hogy az eredmények kecsegtetőek, a stroke fenyegetése továbbra sem csökken, így a folyamatos tájékoztatás jelentősége megkérdőjelezhetetlen.

A harmadik

A rák és a szívbetegségek után a szélütés a harmadik leggyakrabban halállal végződő betegség. Európában éves viszonylatban 1,4 millió halálesetet regisztráltak, míg hazánkban 180–200 ezren élnek a betegség árnyékában. Évente 40–50 ezer új beteg kerül strokediagnózissal felvételre. A szélütés nemcsak az időseket, hanem egyre több fiatalt is érint. A betegek egyharmada teljesen felépül, egyharmada többé-kevésbé egész életében másokra lesz utalva, míg egyharmadát egy éven belül elveszítjük. A betegség esetében nagyon fontos a gyorsaság, hiszen minden perc számít. Az elmúlt években észrevehető, hogy egyre többen tárcsázzák a 104-et, amikor a szélütés tüneteit – hirtelen beszédzavar, egyensúlyvesztés, féloldali végtagbénulás, zsibbadás, arc­aszimmetria – észlelik. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nem szabad várni a háziorvosra vagy bízni abban, hogy másnapra kialusszák a betegséget.

Azonnal a mentőket

Ilyenkor nem a körzeti orvost vagy egy családtagot kell hívni, hanem azonnal a mentőket, akik azonnal a speciális strokecentrumba szállítják a beteget, ahol azonnal megtörténnek a szükséges beavatkozások. Mindössze 4,5 óra áll rendelkezésre, hogy a beteg megkapja az életmentő vérrögoldó kezelést, amellyel nemcsak a túlélés esélye növelhető, hanem elkerülhető a maradandó agykárosodás is. Nagyon fontos tudni, hogy a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak, és viszonylag hirtelen jelentkeznek. Senkit ne tévesszen meg, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és akár végleges bénulássá is súlyosbodhatnak. A reggeli vagy délelőtti órákban fellépő stroke felismerése leginkább a közelben tartózkodókra hárul, hiszen maga a beteg nem feltétlenül érzékeli pontosan, hogy mi történik vagy történt vele – mondta dr. Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke.

- ÉKN -


Mi a teendő?

Ha azt sejtjük, hogy a környezetünkben valaki szélütést kapott, végezzük el a következő gyakorlatokat: kérjük meg az illetőt, hogy mosolyogjon vagy öltse ki a nyelvét, majd beszéltessük, tegyünk fel egyszerű kérdést és végezetül kérjük meg, hogy emelje fel mindkét karját.

Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége támad, haladéktalanul hívjuk a mentőket, esélyt adva a túlélésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!