Sport

2018.06.27. 16:12

Már az olimpiára (is) tekintenek Tiszaújvárosban

Tiszaújváros - Negyven ország sportolóit várják a tiszaújvárosi 20. Triatlon Nagyhétre.

Tiszaújváros - Negyven ország sportolóit várják a tiszaújvárosi 20. Triatlon Nagyhétre.

A 20. Mol Petrolkémia Triatlon Nagyhét fénypontját a 22. ITU Triatlon Világkupa jelenti – hangzott el a Tiszaújvárosban kedden tartott sajtótájékoztatón. A vk-n nem csak a ranglistás pontokért, hanem már a 2020-as, tokiói olimpia kvalifikációs egységeiért is vetélkednek majd a sportolók. A június 30. és július 8. között sorra kerülő eseménysorozat része még az ETU junior Európa Kupa-futam, amelyre negyven ország sportolóit várják.

A város a nyertes

Elhangzott, hogy a nagyhétnek helye van az ország és az ipari-, valamint sportváros történetében, és ezt – hangsúlyozta a polgármester – a már elhunyt dr. Márkus Gábornak és családjának köszönhetik.

Mivel a rendezvény legnagyobb támogatója a város, így a kezdés előtt egy nyertes máris van, éspedig a település (meg az ott élő polgárok). Ami pedig jó a névadó nagyvállalatnak, az jó a városnak, de a „tétel” visszafelé is igaz. Tiszaújváros új szlogenje – érezd magad otthon – jegyében a nagyhét nem csupán a helyieknek, hanem az idegeneknek, a vendégeknek és a látogatóknak nyújt élményt, ezért mindenkit szeretettel hívnak és várnak.

A szervezők alkalmazkodnak a lakosság igényéhez, ennek következtében még a labdarúgó-világbajnokság programját is figyelembe vették, a biztonság és a zavartalanság érdekében pedig igényt tartanak az önkéntesek segítő munkájára. Megemlítették még, hogy amennyiben lesznek hazai dobogósok, mert az úgymond teljesítménykényszer dolgozik, akkor ez adja majd a habot a tortára.

Topmezőnyök

A sorozat június 30-án a Jabil 1/3 maratonnal kezdődik, a folytatásban pedig jönnek a már jól megszokott viadalok: evezés, futás, kerékpározás, duatlon- és extrém váltó, sakk, lábtenisz, streetball, turista triatlon, míg a kis- és a nagyszínpadra sztárénekesek és nívós együttesek érkeznek. A vk női elit mezőnyét huszonkilenc ország sportolói alkotják. A nagy nevek között lesz amerikai, brit, japán, osztrák, spanyol, ukrán és persze magyar versenyző, riói olimpiai induló is. A férfiak elit társaságát a nagy nemzetközi események dobogósai, például a brazil, a francia, az orosz és a spanyol „krém” adja, a topmezőnyt a magyar kiválóságok egészítik ki. Az érdeklődésre jellemző, hogy az eredetileg hatvanötösre tervezett létszámot kilencvenre bővítették. Negyvenketten szerepelnek a várólistán, aztán lesz elődöntő.

Örvendetes, hogy a különböző nemű és korcsoportú kupákon a tiszaújvárosi klub több kiválósága próbál szerencsét. A július 8-i finálékat megelőzően pedig utánpótlásgálát tartanak, ezen a gyermek- és serdülő ranglisták legjobbjai csapnak össze.


Ők beszéltek

A sajtótájékoztatón Bráz György polgármester, a szervezőbizottság társelnöke, dr. Fülöp György alpolgármester, önkormányzati összekötő, Huff Zsolt, a Mol Magyarország Downstream üzletágának ügyvezető igazgatója, Lehmann Tibor főrendező, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője és Márkus Balázs, a szervezőbizottság társelnöke beszélt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!