Sport

2017.05.31. 15:28

Mezőkövesd Zsóry FC: Kink és Dinjar megy, Molnár Gábor mehet

Mezőkövesd - Radványi Miklós stabilan a középmezőnyben zárna jövőre a Mező­kövesddel. Interjú Radványi Miklóssal, a Mezőkövesd Zsóry FC NB I-es labdarúgócsapatának vezetőedzőjével.

Mezőkövesd - Radványi Miklós stabilan a középmezőnyben zárna jövőre a Mező­kövesddel. Interjú Radványi Miklóssal, a Mezőkövesd Zsóry FC NB I-es labdarúgócsapatának vezetőedzőjével.

A Mezőkövesd Zsóry FC NB I-es labdarúgócsapatánál három szakvezető tevékenykedett az előző szezonban: az évadot még Pintér Attila kezdte el a dél-borsodiakkal, aztán folytatta Sivic Tomislav, míg a bajnokság utolsó négy találkozójára a felvidéki szakember, Radványi Miklós (aki Szlovákiában szerzett pro-licencet 2010-ben) kapott megbízást. Vele beszélgettünk.

- Nem bánta meg, hogy elvállalta a feladatot? Négy fordulóra beugrani valahová, nehéz helyzetben, azért emberpróbáló…

Radványi Miklós: Abszolút nem, általában nem szoktam megbánni a döntéseimet. Igen, csak négy meccs volt hátra a bajnokságból, de már akkor, a Honvéd elleni mérkőzés előtt is úgy beszéltük meg a kövesdi vezetőkkel, hogy 2018 júniusáig kötünk szerződést. Vagyis, ha esetleg nem sikerült volna kivívni a bennmaradást, akkor is maradtam volna. Viszont: meg voltam győződve arról, hogy nem lesz NB II-es csapat a Mezőkövesd, ezt jórészt a keret erősségére alapoztam. Szerencsére sikerült felrázni a társaságot, és megszereztük a szükséges pontokat.

- Mit volt a legnehezebb kezelni, megoldani?

Radványi Miklós: Arra gondoltam a munkába állás előtt, hogy mentálisan nem lesznek a legjobb állapotban a játékosok, az azonban meglepett, hogy fizikálisan sem voltak a topon. A bajnokság azon szakaszában nincs már arra idő, mód, hogy valakinek erőt adjunk, persze elő lehet venni ezt-azt, ahogy mi is megtettük. Próbáltunk több dinamikát vinni az edzésekbe, a játékosok erre fogékonyak, vevők voltak, megvolt bennük a partnerség. A Diósgyőr elleni, debreceni meccset megelőzően sok mindent el tudtunk végezni, taktikai téren is, szerintem ott, onnantól kezdve már rendben volt a csapat önbizalma.

- Meglepte-e bármi Mezőkövesden, olyan, amire előzetesen nem számított?

Radványi Miklós: Nem volt ilyen. Nagyon jó emberekkel találkoztam, olyanokkal, akik segítőkészek, megfelelően agilisek, és mindent megtesznek azért, hogy Mezőkövesdnek jó csapata legyen.

- Korábban nem dolgozott a magyar labdarúgásban, mennyire volt tisztában az itteni viszonyokkal, történésekkel?

Radványi Miklós: Magyar ember vagyok, ebből fakadóan mindig is figyeltem a magyar labdarúgást, gyermekkoromtól kezdve követtem azt, hogy mi történik az NB I-ben. Az utóbbi években nagyon sok pozitív, előremutató lépés történt, hogy csak kettőt emeljek ki: a klubok biztos lábakon állnak anyagilag, rendelkeznek a szükséges pénzügyi forrásokkal, a másik pedig az infrastruktúra nagymérvű javulása. Ezt megelőzően a Myjavánál dolgoztam, és az ottani elnök azt mondta, úgy kellene csinálni a dolgokat a futballban, mint Magyarországon… Nagy eredmény volt a válogatott Eb-re való kijutása, és én a négy forduló alatt is azt tapasztaltam, hogy nem rossz a magyar foci, felfelé ível.

- Hadd vessem itt közbe azt: nem egy edző, például diósgyőri tréner nyilatkozta már, szlovák csapattal vívott edzőmérkőzés után, hogy nagyon harcos, kemény ellenfelet ismert meg bennük…

Radványi Miklós: Valóban, a szlovák futball kissé agresszívebb, erőszakosabb, az iram is valamelyest nagyobb, a magyar viszont technikásabb. Voltam előkészületi mérkőzések részese, szlovák oldalon, magyar csapat ellen, és nem mindig láttam azt a bizonyos tüzet, de persze mindig más egy tétmeccs és más egy nem tétmeccs. Előbbire jó példa az a négy forduló, melyeknek részese voltam, mert az ekkor lejátszott találkozók elég színvonalasak voltak. Úgy gondolom, amennyiben a magyar labdarúgás jobban ötvözni tudja az erőt, az agresszivitást, a technikát, akkor még jobb eredményeket érhet el.

- Van olyan példaképe, egykori játékos, akit kedvel, illetve edző, akinek a módszereit ki­válónak tartja?

Radványi Miklós: Mint már említettem, a magyar labdarúgáson nőttem fel, a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején. Mindig is a Ferencváros volt a kedvencem, a játékosok közül pedig Nyilasi Tibor, aki kiváló csatár volt. Eddig egyszer tudtunk találkozni személyesen: Salgótarjánban minden évben megrendezik a Gabora Gálát, és jó 15 éve én a dunaszerdahelyi DAC öregfiúkkal éppen ott jártam, Tibor pedig a Fradival. Edzőpéldakép? Sok olyan szakember van, akinek a stílusa, a taktikája, a hozzáállása, a hitvallása tetszik, az egyik ilyen José Mourinho. Szerencsére több jó edző mellett dolgozhattam, éppen a DAC-nál, ilyen volt a német Werner Lorant vagy a horvát Zlatko Kranjcar. Tanulmány­úton Németországban voltam, előtte játszottam is ott, a német futball közel áll hozzám. Alapja elsősorban a jó fizikai felkészülés, aztán a fegyelem, és talán az egyik leggyorsabbak ott az átmenetek védekezésből támadásba, valamint fordítva. Egy szó, mint száz, egy edzőnek mindig nyitott szemmel kell járnia, az okos dolgokat meglátni, és mindenből tanulni.

- Sokszor szóba került régi klubja, a DAC. Mit játszana a mostani Mezőkövesddel?

Radványi Miklós: Szerintem egy harcos ikszet. László Csaba nagyon jól felkészítette őket a télen, tavasszal egészen fantasztikusan játszottak.

- Térjünk vissza a Mezőkövesdre. Mit kell tenni leginkább ahhoz, hogy a következő bajnokságban ne kelljen ennyire, teljesen a végéig izgulni a kiesés elkerüléséért?

Radványi Miklós: Megfelelően meg kell erősíteni a keretet. Csak abban az esetben lehet jó teljesítményt hozni, ha a csapatban van kellő, de egészséges konkurencia. Tudom, unalmas szavak, de én csak a munkában bízom, abban, hogy amit együtt közösen elkezdtünk, azt őszre tovább tudjuk fejleszteni. Már a bajnokság első részében arra fogunk törekedni, hogy minél több sikerünk legyen, és esetleg ne kelljen rettegni jövő tavasszal. Szlovákiában régebb óta él a 12 csapatos bajnokság, amelyben nem lehet egy meccsre sem kiengedni, maximálisan kell koncentrálni, hétről hétre, mert ha nem így van, akkor elhagynak az ellenfelek. Bízom abban, hogy 2018-ban ilyenkor arról fognak szólni a hírek, hogy a Mezőkövesd stabilan a középmezőnyben végzett.

- Első mondatában jelezte a lényeget, a keret erősítését. Még csak néhány nap telt el az utolsó találkozó óta, de vannak már tények, elképzelések? Hiszen nagyon sok embernek lejár a szerződése.

Radványi Miklós: A keretünk 22 mezőnyjátékosból áll majd, ebben lesz két olyan helyi fiatal, tehetséges futballista, akik az ifjúságiaknál is szerepet kaphatnak. Kapusposztra három embert tervezünk. Ahogy Ön is mondja, még nagyon korai az idő bármiről is beszélni, de néhány dolog már körvonalazódik. Először is: vannak már olyan játékosok, akik biztos, hogy elmennek. Egyelőre kettő ilyet tudok, Tarmo Kinket, akinek le is jár a szerződése, és Marko Dinjart, akinek ugyan nem, de elköszönünk egymástól. Köti hozzánk a kontraktus Marek Strestiket és Molnár Gábort, róluk azt tudom mondani, hogy Marek egy nagyon jó képességekkel megáldott futballista, 8 éve ismerem, a cseh liga egyik legnagyobb reménysége volt. Beszéltem vele, jeleztem, ha végigcsinál egy jó alapozást, ugyanaz a Marek lehet, mint aki volt. Nyitott arra, hogy maradjon. Molnár Gabit is szeretném megtartani, de nem biztos, hogy sikerül. Előre szeretne lépni, ezért lehet, hogy karrierje, fejlődése szempontjából egy másik klubban fog játszani, olyanban, amelyik ezt biztosítani tudja neki. A lejáró szerződésű, kölcsönszerződésű játékosokkal is folynak a tárgyalások, hiszen vannak olyanok köztük, akiket megtartanánk. És persze érkeznek majd új emberek is.

- Mi a felkészülés programja? Hány edzőmeccset tervez a nyár­i időszakaszra?

Radványi Miklós: Június 15-én kezdünk. Lesznek tesztek, felmérések, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ki, milyen állapotban tért vissza, és lássuk az újak állapotát is. Június 19-től egy héten keresztül fizikai alapozást csinálunk, szintén Mezőkövesden. Egy hónapunk lesz csak a rajtig, különösebben extrém elemek nem férnek bele, de amit tervezek, azt meg tudjuk valósítani. Három edzőmeccset játszanánk, az elsőt június 24-én, a harmadikat július 8-án, és még közte egyet, az ellenfeleket egyelőre nem tudom. Az is elképzelhető, hogy lesz még egy negyedik felmérőnk, de az egy alacsonyabb osztályú ellenfél ellen.

- A szakmai stábban nem tervez változást? Marad Ön mellett a pályaedzője, Elek Norbert?

Radványi Miklós: Nem hiszem, hogy ebben lesz módosulás, ugyanis maximálisan meg vagyok elégedve Norbi hozzáállásával, munkájával.


Névjegy

Név: Radványi Miklós

Született: Dunaszerdahely, 1968. november 22.

Klubjai játékosként: Galánta (szlovák, 1984–85), Dunaszerdahely (szlovák, utánpótlás és felnőtt, 1985–1990), Bős (szlovák, kölcsönben, 1990. ősz), Vágsellye (szlovák, kölcsönben 1991. tavasz), Dunaszerdahely (szlovák, 1991–94), Saarbrücken (német, 1994/95), Nagyszombat (szlovák, 1995/96), Opava (cseh, 1997. tavasz), Nagyszombat (szlovák, 1997. ősz), Dunaszerdahely (szlovák, 1997–2000), Neusiedl (osztrák 4. liga, 2000/2001), Wurmla (osztrák 3. liga, 2001/2002), Andau (osztrák 5. liga, 2002/2003), Langenleben (osztrák, 5. liga, 2003-2006).

Klubjai edzőként: Langenleben (osztrák, 5. liga, játékosedző, 2005–2008), Dunaszerdahely (szlovák, 1. osztály, másodedző 2008–2010), Dunaszerdahely (szlovák, 1. osztály 2010/11), Szenc (szlovák, 2. liga, 2011. ősz), Révkomárom (szlovák, 2. osztály, 2012. tavasz), Dunaszerdahely (szlovák, 1. és 2. osztály, 2012–14), Frydek Mistek (cseh, 2. osztály, 2015/16), Mijava (szlovák, 1. osztály, 2016. ősz).


Edzők 2016/17-ben

A Mezőkövesd Zsóry FC-nél három edző dolgozott az előző szezonban:

  • Pintér Attila (1–19. forduló)

  • 7 győzelem, 6 döntetlen, 6 vereség 21-22 27 pont

  • Sivic Tomislav (20–29. forduló)

  • 2 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség 11-22 8 pont

  • Radványi Miklós (30–33. forduló)

  • 1 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség 7-10 5 pont


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!