Sport

2016.01.02. 17:47

Belgrád felé még Miskolcon tornázik Bíró Attila női gárdája

Miskolc - Három napon keresztül Miskolcon játszik a magyar női vízilabda-válogatott.

Miskolc - Három napon keresztül Miskolcon játszik a magyar női vízilabda-válogatott.Január 10-én, vasárnap Hollandia ellen vívja első Európa-bajnoki mérkőzését a belgrádi kontinensviadalon a magyar női vízilabda-válogatott. A Bíró Attila szövetségi kapitány által edzett társaság tehát már visszafelé számolja a napokat, amelyek elég sűrűek, köszönhetően egyrészt annak, hogy a hölgyek az utolsó simításokat a megyénkben, a dr. Kemény Dénes városi sportuszodában megrendezendő I. Univer Kupán végzik el vasárnap és kedd között. December 31-e és január 1-je szabadnap volt a keret tagjai számára, viszont az alakulat ma Miskolcra utazik, ahol – sorrendben – a ligaválogatott, Görögország, valamint Olaszország lesz az ellenfele.

A memóriában

A gárda irányítója, Bíró Attila pár napja szűkített keretet, nevezte meg a Szerbiába utazókat, de akik maradnak, azok sem ülhetnek komoran, tétlenül…

– Az, hogy most valaki kimaradt, természetesen nem jelenti azt, hogy a későbbiekben, megfelelő teljesítmény esetén ne számolnék vele – húzta alá mindezt a lapunknak adott nyilatkozatában a szövetségi kapitány. – A ligaválogatottban a jelenlegi kereten kívüli legjobb 13 lány kapott helyet, figyelem majd őket is, az ember mindenkiről elraktároz bizonyos képet a memóriájában, és amikor kell, akkor gond nélkül meg tudja tenni a szükséges lépéseket. Ne felejtsük el, hogy olimpia évében vagyunk, ilyenkor különösen számít minden apró részlet, bármi történhet, valamennyi eshetőségre készen kell lennünk.

Így terveződött az is, hogy a magyar alakulat ugyanazon időpontban (15.15) száll vízbe Miskolcon, mint majd Belgrádban, ez alól csupán a keddi nap a kivétel, akkor ugyanis a televíziós közvetítés miatt picivel később kezdődik Ganglék összecsapása.

– Egyfajta modellezés, hogy éppen akkor, abban a pillanatban legyünk jók – tette hozzá Bíró Attila.

Számít a közönségre

A magyar válogatott a többi csapathoz képest viszonylag keveset tudott együtt dolgozni az utóbbi időben.

– Voltak tornák a világ különböző pontjain, amikről lemaradtunk, viszont december elején Kínába el tudtunk menni edzőtáborozni, és azok a napok nagyon hasznosan teltek – árulta el a szövetségi kapitány. – Ezenkívül játszottunk három Világliga-mérkőzést, kettőt nyertünk, az olaszok ellen büntetőkkel itthon, a franciákkal szemben idegenben, míg a hollandoktól kikaptunk. Ezek a találkozók, az ott történtek szintén számítottak az Eb-keret kihirdetésekor, abban is, hogy az adott játékos a neki legjobb poszton kapjon helyet. Örülök annak, hogy szinte egyből meccsekből megyünk Belg­rádba, köszönjük Miskolcnak, hogy elvállalta a házigazda szerepet, a városra eddig mindig számíthatott a póló, az esemény rangjától, minőségétől függetlenül. Halljuk, látjuk, hogy az MVLC OB I-es gárdájának bajnoki összecsapásain nagyon sok a néző, reméljük, a helyi sportszerető közönség megtisztel bennünket, a lányokat a bizalmával.

Belgrádban az első hely ér riói indulást, illetve még egy későbbi kvalifikációs torna első négy helyezettje juthat el az idei ötkarikás játékokra.

– Azért is vállaltam a kapitányi posztot, hogy megcsináljuk a lányokkal. Ha nem most Szerbiában, akkor a selejtezőn mindenképpen… – hangoztatta Bíró Attila.

Sztárpszichológussal

Sportban immár általános, hogy pszichológus dolgozik egy adott klubnál, csapatnál. Ez alól a női válogatott sem kivétel, amely az ismert szakembert, Csernus Imrét „igazolta le”.

– Egyéni és közös tréningek is voltak, illetve lesznek – mondta minderről Bíró Attila. – Manapság már, amikor apró nüanszok határoznak mérkőzéseken belül, nem lehet elmenni a pszichológiai tényezők mellett. Egy olyan tornán, mint amilyen az Európa-bajnokság is, egy-két gól dönt sikerről, és ezért rettentően lényeges, hogy fejben minden játékos maximálisan felkészült legyen és kiélezett helyzetben a legjobb döntést hozza. Van még teendőnk ezen a téren, miként a szakmai oldalon is, de már sokat léptünk előre... Csernus Imre válogatott mellé hozatala az én kérésem volt, ahogy látom, a lányok nagyon jól veszik a dolgokat és Imre is viszont, aki ott lesz velünk Belgrádban.


Az I. Univer Kupa programja:

Miskolc, dr. Kemény Dénes városi sportuszoda

Január 3., vasárnap

  • 15.15: Magyarország – Magyar ligaválogatott
  • 16.45: Olaszország – Görögország
  • Január 4., hétfő

  • 15.15: Magyarország – Görögország
  • 16.45: Magyar ligaválogatott – Olaszország
  • Január 5., kedd

  • 16.15: Magyarország – Olaszország
  • 17.45: Magyar ligaválogatott – Görögország

  • Belépőárak:

  • Felnőtt: 1000 forint
  • Diák, nyugdíjas: 700 forint

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!