Sport

2016.01.14. 11:19

Aluinvent-DVTK: Bizonyítanák, nem véletlen volt

Miskolc - Történelmi órák lehetnek: továbbjutás esetén a legjobb nemzetközi eredményüket érhetik el.

Miskolc - Történelmi órák lehetnek: továbbjutás esetén a legjobb nemzetközi eredményüket érhetik el.

A női kosárlabda-­Európa Kupában, a 8+4 (a plusz négy azt jelenti, hogy az egyenes kieséses szakaszban, két kör múlva az Euroligából ennyi együttes csatlakozik az EK-ban állva maradt 4 együtteshez) közé jutásért zajló párharcok visszavágói közül a miskolci városi sportcsarnokban is rendeznek egy meccset, 18.30-tól, amelyen az Aluinvent-DVTK csapata a svéd Lulea BBK együttesét fogadja. A múlt hét csütörtöki, svédországi első összecsapáson a Diósgyőr 86-62-re nyert, és a nagy különbségű győzelem, valamint az ott mutatott játék alapján szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy ezt a párharcot elbukják a piros-fehérek. Persze a visszavágón is harcolni kell, nemcsak a továbbjutás eléréséért, hanem a győzelemért, annak érdekében, hogy az egyedülálló, eddigi 7 meccs­ből álló győzelmi szériáját tovább nyújtsa a Diósgyőr (az Európa Kupa 2015/16-os idényében az egyetlen veretlen csapat az Aluinvent-DVTK).

Nem nyaralni

– Arra számítunk, hogy a svéd csapat nem nyaralni jött, hanem szeretnék bebizonyítani, hogy jobbak annál, hogy komolyabb erőkifejtésre képesek, mint amit hazai pályán mutattak. Szorosabb meccs várható, mint egy hete, biztos, hogy a Luela játékosai harcosak lesznek, de számunkra pedig az a fontos, hogy a közönségünk előtt látványos játékra legyünk képesek – mondta Miguel del Jesús López Alonso, az Aluinvent-DVTK vezetőedzője, aki az első meccsre visszatekintve így nyilatkozott: – Az, amit vártunk, hogy a védekezés lesz a kulcsa győzelemnek, beigazolódott. Attól függetlenül, hogy a svéd együttesnek az első összecsapáson voltak olyan védekezésbeli változtatásai, amelyek a korábbi meccseiken nem látszottak, mint például a kettő a kettő elleni védekezés, a csapdázás, a centerek megkettőzése védekezésben. Elképzelhető, hogy újra változtatnak majd ezen, mert ezzel nem sok sikert értek el.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mire lehet felhasználni ezt a meccset, ha ezúttal is hasonlóan alakul majd az előnyszerzés, mint az első mérkőzésen, amikor tulajdonképpen két negyed után eldőlt, hogy melyik a jobb csapat.

– Ha esetleg előfordulna ez az eset, akkor fel lehetne használni olyan elemek gyakorlására, ami erre a meccsre alapból nincs tervbe véve. De nem ebben kell gondolkodnunk, ugyanis rendkívül fontos, hogy úgy menjünk bele a mérkőzésbe, hogy koncentráltak vagyunk. És az első meccsen szerzett előnyt elfeledve ki kell szolgálnunk a közönségünket – felelte a diósgyőriek szakvezetője, aki arra a kérdésre, hogy a csapat új játékosának, Hillnek mekkora szerep juthat a Lulea ellen, így válaszolt: – A szezon hosszú, és őt is lépésről lépésre fogjuk beépíteni, meccsről meccsre. Hogy ki mennyit játszik, az a mérkőzések alakulásától függ. Minden játékosnak idő kell a beilleszkedéshez, hogy felvegye a csapat ritmusát, de most, egy ilyen meccsen, a kieséses szakaszban az a fontos, hogy a győzelem, a továbbjutás meglegyen.

Reméli, így megy tovább

– Nem szabad emlékeznünk arra, hogy 24 ponttal nyertünk – mondta Szécsi Orsolya, aki a svédországi meccsen kezdőként kapott bizonyítási lehetőséget. – A Luleának nem lesz semmi veszítenivalója, nekünk pedig azon kell lennünk, hogy ne csak győzzünk, hanem hogy bizonyítsuk, a 24 pontos siker nem a véletlen műve volt Svédországban.

A múlt heti mérkőzésen remekül lepattanózó játékos az első meccsről szólva azt emelte ki, hogy az ellenfélből való felkészülés nagyon jól sikerült, a videózás során komplex képet kaptak a svédekről és remekül hasznosítható útravalókat. Amikor pedig dicsérő szavak közepette az előző heti teljesítményére terelődött a szó, így fogalmazott Szécsi Orsolya:

– Augusztus óta várom, hogy nagy szerepet kapjak, és Maikel jól oldja meg, hogy minden játékosnak annyi lehetőséget adjon, ahogy az edzéseken végezzük a munkát. A Nápoly elleni meccsen megkaptam az esélyt, és tudtam, hogy az akkor sérült Ra­sheed Rita helyén a szerepem nem lesz könnyű, mert ő atletikusabb, tapasztaltabb. De remélem, hogy így megy tovább, ahogy az év első meccsén.


Meccsváró

Bálint Réka: – Az lesz a legfontosabb, hogy ne gondoljunk egy percig sem arra, hogy a továbbjutás a kezünkben van. A diósgyőri szurkolók emlékezhetnek rá, hogy milyen az, amikor valaki nagy előnnyel nyer az első meccsen, és a visszavágó nem sikerül, hiszen a nemzetközi kupa nyolcaddöntőjében már előfordult ilyen. Maikel figyelmeztetett is minket erre. Úgy gondolom, hogy ez nem fog előfordulni, hazai pályán is a győzelem a cél.


Az eltűnt mez

Az Aluinvent-DVTK új játékosának, az amerikai Tayler Hillnek az első diósgyőri mezgarnitúrája már a múlt hét szerdán elkészült, és úgy volt, hogy amikor a csapat elindul Svédországba, az a busz hozza haza Miskolcra, amelyik a csapatot szállította fel a budapesti repülőtérre. De ez végül nem jött össze, ugyanis a mezgyártó szállítója a megbeszéltnél pár perccel később ért ki a reptérre, így Hill mezét Szabó István, a Diósgyőr technikai menedzsere vette magához, tette be a csomagjába, és utaztatta ki Svédországba. A visszafelé úton is ott lapult a bőröndben ez a szerelés, amiről a luleai indulás óta nem lehet tudni, hogy hol van. Ugyanis a technikai menedzser csomagja útközben elveszett, nem érkezett meg Budapestre, így emiatt Hill mezgarnitúrájából egy másodpéldányt is le kellett gyártatni, hogy pályára léphessen a mostani EK-meccsen.


Az ellenfél

A Lulea BBK csapata ugyanazzal a repülőjárattal érkezett Miskolcra, mint amelyikkel a svéd városból a múlt héten pénteken hazajött a Diósgyőr. Vagyis korán kellett kelniük szerdán reggel a svédeknek, annak ellenére, hogy előző nap, vagyis kedden este 19 órától még bajnokit játszottak. A hazai környezetben megvívott rangadót megnyerte a listavezető Lulea az üldözőjével, az Udominate Baskettel szemben, 66-62-re, vagyis kora délután egy friss sikerélményt maga mögött tudható csapat futott be Miskolcra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!