Sport

2015.09.17. 19:06

Csak egy dollárt nyert, így nem építhet sarokházat

A diósgyőriek olimpiai aranyérmes vezetőedzője is megjárta a Las Vegas-i birkózó-világbajnokságot.

A diósgyőriek olimpiai aranyérmes vezetőedzője is megjárta a Las Vegas-i birkózó-világbajnokságot.Repka Attilát szövetségi edzőként – Struhács György kapitány segítőjeként – foglalkoztatja az országos szövetség. Az 1992-es, barcelonai ötkarikás játékok 68 kilós bajnoka 20 órás utazást, majd egynapos alvást követően összegezte az Egyesült Államokban szerzett élményeit és szakmai tapasztalatait.

Kaszinóban is járt

– Azt tudtam, hogy a kaszinóváros maga a fény és a pompa, a kaszinók és a pénz fellegvára – mondta Repka Attila. – Az kétségtelen, hogy ezt a világot, a csillogást látni kell, én azonban bevallom: nekem nem nagyon tetszett Las Vegas. Giccses és személytelen minden, ott nem nagyon figyelnek egymásra az emberek, a gazdagság pedig – mivel máshoz szoktam – nem ragadott magával, szóval jó, hogy nem ott élek. Természetesen a játéktermekben is megfordultam, és plusszal zártam: egy dollárt nyertem és nyomban abba is hagytam, vagyis nem lettem milliomos és ebből a pénzből nem fogok sarokházat építeni. A környék látnivalói azonban felejthetetlen élményekkel ajándékoztak meg. Megjártam, megjártuk az arizonai Grand Canyon, Colorado folyó által kivájt völgyszurdokot, amely több millió év alatt jött létre. Ez a párját ritkító természeti csoda évente mintegy hat-hét millió látogatót vonz. Ugyancsak megfordultam a Hoover-gáton, az Arizona és a Nevada állam határán lévő víz­erőműben: építését 1931-ben kezdték, nevét az Egyesült Államok korábbi elnökéről, Herbert Hoovertől kapta.

A diósgyőri szakember elmesélte azt is, hogy az egyik Las Vegas-i egyetemen középiskolásoknak bemutatóedzést tartott, ezt nagyon élvezte.

– Úgy láttam, hogy a kötetlen foglalkozás elnyerte a gyerekek tetszését – folytatta Repka Attila. – Erre is volt időm, hiszen jóval a világbajnokság megkezdése előtt utaztunk az Egyesült Államokba. Figyelembe vettük az akklimatizálódási nehézségeket és a nagy hőséget is. Szállodánk és az ellátásunk minden igényünket kielégítette, ha pedig már nem bírtuk a negyven fokot, akkor a medencékben hűsöltünk.

Kiértékelik

A szövetségi edző ezután arról számolt be, hogy a Las Vegas-i tapasztalataikat hamarosan összegzik. Először szakági szinten vonnak mérleget, majd a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi ülésén kerül terítékre az amerikai gyengélkedésük.

– Mivel a felkészülésünk jól sikerült, lényegesen többre számítottunk a vébén – hangsúlyozta Repka Attila. – Érem nélkül maradtunk, és csak egy olimpiai kvótát szereztünk, holott a maximális hatból négyet reméltünk. Szinte minden a lehető legrosszabbul jött össze, erre persze nem lehet hivatkozni, hiszen ha valaki aranyérmes akar lenni, akkor az összes mérkőzését meg kell nyernie. Lentről különösen sebezhetőek voltunk, ezen pedig muszáj változtatnunk. Egyik versenyzőnk sem szállított bravúrt, és a szerencse is elpártolt tőlünk. Az sem vigasztal minket, hogy a hozzánk hasonlóan egy kvótától csak hat ország szerzett többet, az oroszok például négyet, de ezzel egyáltalán nem voltak elégedettek. A kitűnő bolgárok és németek is csak egy-egy riói státuszt kapartak össze, a lengyelek pedig egyet sem.


Jövő áprilisban

A magyar kötöttfogású birkózók 2016 áprilisában javíthatnak. Tavasszal három nemzetközi viadalon szerezhetnek „mandátumot” Rio de Janeiróra. Mongóliában, Szerbiában és Törökországban csatáznak majd az ötkarikás kiküldetésért.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!