Sport

2015.09.16. 16:07

A volt paralimpiai bajnok adott biztatást a világbajnokságra

Miskolc - Gergely István pénteken szerepel az egri kerekesszékes vívó-világbajnokságon.

Miskolc - Gergely István pénteken szerepel az egri kerekesszékes vívó-világbajnokságon.A Magyar Paralimpiai Bizottság szeptember 18–23. között Egerben rendezi meg a riói paralimpiai kvalifikációs kerekesszékes vívó-világbajnokságot. A vb-t két helyszínen, a Hotel Eger & Parkban (selejtezők) és az egri Kemény Ferenc Sportcsarnokban (elődöntők, döntők) tartják, az eseményre 31 ország 200 sportolója érkezik Heves megyébe. Borsod-Abaúj-Zemplén megyét a Diósgyőri Vívó Egyesület sportolója, Gergely István képviseli, aki a férfi párbajtőrözők B-kategóriájában küzd majd. Az egyéni viadalra pénteken kerül sor, a csapatversenyre pedig jövő kedden (ott két A, illetve egy B kategóriás indulhat magyar színekben, a miskolci pengeforgató abban az esetben lesz tagja a csapatnak, ha jobb helyezést ér el két honi kategória társánál, szeptember 18-án).

Hamar elérte

– Közel két éve, 2013 szeptemberében volt egy MERI Sportnap Miskolcon, akkor próbáltam ki a kerekesszékes vívást, és akkor találkoztam először jelenlegi edzőmmel, Losonczi Dáviddal – mondta az Észak-Magyarországnak Gergely István. – Úgy igazából tavaly júniusban kezdtem el csinálni, akkor tudtunk kerekesszékből úgy, olyan távolságból vívni, előtte a saját székemben jöttem be a terembe, így edzegettem. Dávidot is érdekelte ez a terület, hogy milyen ebben a szakágban tevékenykedni, így együtt elkezdtük a munkát. Az első benyomások után nagyon megtetszett, erőre kaptam, igaz, mostanában az edzéseken hullámzó a teljesítményem, van hogy nem is megy úgy, mint az elején. Hamar elértem egy szintet, kezdetben könnyű volt felvenni, milyen az állás, milyen a szúrás, az apró kis mozdulatokat azonban nehéz lehatárolni, hogy gördülékenyen menjen a vívás. Vannak tehát hullámzások, de nemrég voltam egy kéthetes edzőtáborban Budapesten, ott is rengeteget tanultam. A válogatott edzők azt mondták, látszik a fejlődés, szóval van remény, keményen csinálom tovább.

Nem is lehetetlen

Mégis milyen eredmények alapján lett válogatott kerettag? – kérdeztük a DVE vívóját.

– Az idén januártól kezdődött el a válogatási folyamat, és az első versenyen, Békéscsabán első lettem a kategóriámban – árulta el a 31 esztendős sportember. – Akkor már mondta Szekeres Pál, korábbi paralimpiai bajnok, hogy ha továbbra is így folytatom, akkor még a világbajnokság is szóba jöhet. Persze azonnal felcsillant a szemem, hogy akkor van cél, az itthoni világbajnokság. Utána Debrecenben voltam válogatón, azon második lettem, majd a miskolci verseny annyira már nem sikerült. Aztán elmentünk Varsóba, egy Világkupára, bekerültem a 32 közé, jó asszókat vívtam. Közelről érezhettem az elitet, hogy van még hova fejlődni, de nem is olyan lehetetlen közel kerülni hozzájuk. Apró lépésekkel értem el eddig, jó lenne eljutni a főtábláig, az egyenes kieséses szakaszig Egerben, ebben az esetben a sportcsarnokban is vívhatnék. Azt a nagyjából 50 fős elitet a Vk-n láttam, de lehetnek új arcok, leginkább kínaiak, akik mindig előhúznak egy-két friss embert.

A riói paralimpiára a világbajnoki aranyérmes jut ki, de vajon dédelget-e ötkarikás álmokat a DVE pengeforgatója?

– Kissé távolinak tűnik a brazíliai részvétel, hiszen a vébéről csupán a nyertes kvalifikál automatikusan, illetve a tíz kvalifikációs viadal után a ranglista legjobbjai jutnak ki, a riói mezőnyt majd összesen 16-an alkotják. Szóval nagy bravúr lenne, 2020, Tokió az már reálisabb lehet – fogalmazott Gergely István.


A munkán nem módosított

A klub kadet világbajnoki ezüstérmese, Nagy Kinga is pástra lép a hét végén, mégpedig a budapesti Világkupán.

– Nyáron sem álltam le teljesen, de az első, úgymond, hivatalos edzést augusztus 3-án tartottuk – mondta lapunknak a DVE kiválósága. – Előreléptem egy korosztályt, kadetből juniorba, ez azonban a munkán, legalábbis eddig, semmit sem módosított. Szeretnék most Budapesten jól szerepelni, illetve az egy héttel későbbi előválogatón is.

A két tavaszi előválogatóval már korábban elkezdődött a pontgyűjtési időszak a vívók számára, ugyanis a ranglistán elfoglalt helyezések alapján jelölik majd ki a csapatot, az indulókat a jövő évi korosztályos világ- és Európa-bajnokságra. A junior párbajtőröző lányok között jelenleg Nagy Kinga a 10., klubtársai közül Bogdányi Réka a 16., Bogdányi Zita a 28., Egerszegi Alexandra a 30., Péterffy Gyöngyvér pedig a 37. helyen áll.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!