Sport

2015.08.19. 08:49

A szamokovi Eb-n kiharcolta a katari világbajnoki szereplést Csóka Nándor

Miskolc - Csóka Nándor még nincs 19 éves, de már felnőtt kontinens­bajnoki bronzérmes.

Miskolc - Csóka Nándor még nincs 19 éves, de már felnőtt kontinens­bajnoki bronzérmes.Nagyon kevesen számítottak arra, hogy az M1 Fitness Miskolc 52 kilóban versenyző bunyósa a bulgáriai Európa-bajnokságon fellép a dobogóra.

Végig reménykedett

– Négy éve, 2011-ben jegyeztem el magam ezzel a műfajjal – felelte arra a kérdésünkre, hogy mikor állt a bokszolók táborába. – Régóta szemeztem a sportággal, s egyszer csak úgy gondoltam, hogy a születésnapomra meglepem saját magam egy döntéssel. Ez a döntés pedig az ökölvívás volt, beiratkoztam és onnantól kezdve úgy ment minden, mint a karikacsapás. Mostanában pedig egyre többet gondolok arra, hogy akkori lépésemmel talán egy életre sínre tehetem magam.

Csóka Nándor útja persze nem volt rózsákkal kirakva. Pályája elején megosztott pontozással ugyan, de minden mérkőzését elveszítette, és csak a hatodik fellépésétől kezdve fordult meg a „kockája”.

– A trénereimtől mást sem hallottam, mint azt, hogy munka, munka és munka, meg előre, előre és előre – folytatta az újdonsült Európa-bajnoki bronzérmes. – Tetszett ez a játék, így vállaltam a heti négy edzést, állandóan úton voltam, hiszen Újcsanálosról jártam és járok be napjainkban is az M1 Fitnessbe. Huszonöt kilométer ide, huszonöt vissza, de a menü változott, hiszen most hat-nyolc tréninget parancsolnak nekem. Mesterem és segítője, Siroki Norbert és Váradi Gábor ugyanis azt duruzsolja a fülembe, hogy már nagyon sokat veszíthetek, ha nem teszek rá még egy lapáttal.

Bakuban majdnem…

A felnőttkorba csak tavaly belecsöppent versenyző megjárta Bakut, a közelmúltban ott tartott Európa Játékokat, amelyen a nyolc közé jutásért kikapott örmény riválisától, de jelezte: számolni kell vele. Szamokovban pedig olyan teljesítményt nyújtott, amellyel tovább öregbítette a magyar ökölvívás jó hírét.

– Bronzommal meglepetést okoztam, de a sport már csak ilyen – közölte Csóka Nándor. – Mint minden sportágban, úgy az ökölvívásban is lehet le-, de felszerepelni is. Én és mi reménykedtünk abban, hogy kijön nekem a lépés, és megcsinálom életem első nagy dobását. Nos, az álmomból valóság lett. Saját szememmel láttam, hogy a súlycsoport krémje és köztem szinte nincs különbség. Fizikai adottságaim jók, technikai lemaradásom nincs, talán a védőmunkám halványabb valamivel az aranyérmes bolgár fiúétól. A bulgáriai szereplésemmel egyébként „kitoltam” magammal, hiszen mehetek az októberi katari világbajnokságra.

Csak két magyar jutott ki, az egyik én leszek, s ha erre gondolok, libabőrössé válok. Lehetetlen nincs: egy jó sorsolás és némi szerencse…, ha bejutnék az első négy közé, már nézegethetném is a földgömbön, hogy merre van Brazília és a mesés Rio de Janeiro. Katarig a mestereim aligha adnak nekem szabadnapot, de ezzel nincs bajom: ha ez az ára az újabb jó szereplésnek, ám legyen, én minden áldozatra képes vagyok. Az utazásig már csak egy versenyem lesz, szeptemberben tartják a 21 éven aluliak Magyar Kupáját, a korhatárba bőven beleférek, elvégre október 17-én leszek 19 éves. Most egyébként be kellene költöznöm Miskolcra, hogy lerázzam a nyakamról az utazásokat és a felszabaduló óráimat is az ökölvívásra fordíthassam. Ezen sok múlhat, és hátha mellém állnak azok, akik ezt megtehetik…


Az edző minősítése

Siroki Norbert így jellemezte tanítványát:

  • Tehetségéről: „Ez adott és nagy kincset jelent.”
  • Szorgalmáról: „Soha nem volt vele probléma, remek alany.”
  • Kitartásáról: „Ötös, csak így tovább.”
  • Erősségeiről: „Gyors, remek a harcmodora, bátran támad, magas termetű, így nem engedi magához ellenfeleit.”
  • Gyengéjéről: „Védekezésben magasabbra kell emelnie a kezeit, a fejét pedig lejjebb kell hajtania.”
  • Az anyagiakról: „Megvan az első eredménye, így támogatást fog kapni a Magyar Olimpiai Bizottságtól, természetesen klubjától és valószínűleg Miskolc városától is. Várják azokat a szponzorokat, akik pályafutásához, versenyzéséhez hozzá akarnak járulni. Felkészülését pénzzel segíti a győri Gladiátor Akadémia is.”
  • Reményeiről: „A világbajnokságon reális esélye van arra, hogy a nyolc közé kerüljön, ezzel azonban nem váltaná meg a repülőjegyét a jövő évi olimpiára. Ebben az esetben a Rio de Janeiró-i kiküldetéséhez a jövőre sorra kerülő két nagy nemzetközi verseny egyikén kell dobogós helyezést kiharcolnia.”

  • Óriási volt az öröm...

    Csóka Nándor elmesélte azt is, hogyan fogadták kiemelkedő Európa-bajnoki szereplését:

    – Pár nap, vagy inkább óra alatt annyi telefonhívást, sms-t és egyéb üzenetet kaptam, mint máskor egy évig. Óriási volt az öröm a családomban, boldogok voltak a baráti köröm tagjai, aztán a falumban is kitört az ujjongás. Remélem, hogy még sokszor lesz részem ilyen és ehhez hasonló sikerekben és ezáltal fogadtatásban.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!