Sport

2015.06.06. 15:30

BL-döntő: Barca vs. Juve - Ki lesz Európa futballkirálya?

Szombaton este rendezik Németországban a labdarúgó Bajnokok Ligájának idei döntőjét.

Szombaton este rendezik Németországban a labdarúgó Bajnokok Ligájának idei döntőjét.A berlini Olimpiai Stadionban 20.45-kor kezdődik majd az olasz Juventus, illetve a spanyol Barcelona összecsapása. A két gárda közül a katalánoknál nincs hiányzó a keretben, vagyis az edző, Luis Enrique a legjobb összeállításban küldheti pályára együttesét, viszont a torinói „zebráknál” sérült Chiellini, Cáceres, Asamoah és Romulo, de kétséges Barzagli szereplése is.

A Juve először 1985-ben nyerte meg a sorozat elődjét, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a brüsszeli Heysel Stadionban 1-0-ra verte a Liverpoolt. Ezen finálé azonban nem erről maradt emlékezetes, hanem arról, hogy nagyjából egy órával a tervezett kezdőrúgás előtt, az olasz szurkolók által felhergelt angol huligánok betörtek az itáliaiak részére fenntartott szektorba, menekülésre késztetve azokat, de a stadion omladozó oldalfala nem bírta a nyomást és az emberekre dőlt: 39, többségében olasz szurkoló halt meg. A mérkőzést a tragédia ellenére lejátszották. A BL 1995/1996-os fináléjában, a rendes játékidőben 1-1-re végeztek a fekete-fehérek az Ajaxszal, és büntetőkkel hódították el a trófeát. Az olaszok összesen öt döntőt vesztettek el: 1973-ban 1-0-ra kikaptak az Ajaxtól, 1983-ban szintén 1-0-ra a Hamburgtól, míg 1997-ben a Borussia Dortmund (1-3), 1998-ban a Real Madrid (0-1), 2003-ban az AC Milan (0-0, büntetőkkel) verte meg őket.


[poll id="943"]


A negyedik lehet

A Barcelona statisztikája ezen a téren jobb, mert bár az első két döntőjükben nem jártak sikerrel (1961-ben a Benfica nyert 3-2-re, 1986-ban pedig a Steaua Bukarest győzött 0-0 után 11-esekkel), 1992-ben viszont már a legjobbnak bizonyultak, a londoni Wembley stadionban hosszabbításban 1-0-ra győzték le a Sampdoriát. 1994-ben 4-0-ra kikaptak az AC Milantól, azóta viszont tarolnak, hiszen 2006-ban 2-1 az Arsenal, 2009-ben 2-0 a Manchester United, 2011-ben 3-1 szintén az angolok ellen. A két klub eddig három alkalommal hat meccset vívott egymással, a mérleg két-két győzelem, döntetlen és vereség, legutóbb a BL 2002/2003-as negyeddöntőjében találkoztak, akkor az első, torinói mérkőzésen 1-1-re végeztek Montero, illetve Saviola góljával, míg a barcelonai visszavágón, hosszabbításban nyert 2-1-re a Juve (a találatokat Xavi, valamint Nedved és Zalayeta jegyezték).

Érdekesség, hogy az olaszok támadója, Alvaro Morata tavaly a Real Madrid játékosaként aranyérmes volt (a 79. percben állt be csereként Karim Benzema helyett), vagyis ő lehet a negyedik olyan játékos, aki egymást követő két esztendőben, két különböző alakulattal diadalmaskodik. Ez eddig Marcel Desaillynak (Olympique Marseille 1993, AC Milan 1994), Paulo Sousának (Juventus 1996, Dortmund 1997) és Samuel Eto’o-nak (Barcelona 2009, Internazionale 2010) sikerült.

A horvát Ivan Rakitic 2014-ben is szerepelt fináléban, a Sevillával megnyerte az Európa Ligát, ezt követően írt alá öt évre a Barcelonához: „Most a Bajnokok Ligája döntőjében játszhatok… Hogy mi lennénk a favoritok? A Juventus megérdemli a helyét a fináléban, és mi mindannyian nagyon tiszteljük őket. Nincs favorit a döntőben…” – fogalmazott a középpályás.

A „déliek” szakvezetője, Massimiliano Allegri az alábbiakat mondta a döntőről:

– Holnap a legjobb formánkat kell hoznunk. Egy mérkőzés van, nincs második esély. Meg kell tennünk az utolsó lépést…

A várható kezdőcsapatok

Juventus: Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Evra – Marchisio, Pirlo, Pogba – Vidal – Tévez, Morata. Vezetőedző: Massimiliano Allegri.


FC Barcelona: Ter Stegen – Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Rakitic, Busquets, Iniesta – Messi, Suárez, Neymar. Vezetőedző: Luis Enrique.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!