Sport

2015.04.15. 20:48

DVTK vs. Sopron - 19 év után ismét ezüstösen csillog a Diósgyőr

Miskolcon lett bajnok szerdán este a soproni női kosárlabdacsapat.

Miskolcon lett bajnok szerdán este a soproni női kosárlabdacsapat.

A női kosárlabda NB I idei döntőjének negyedik meccsét játszotta szerdán este a miskolci városi sportcsarnokban az Aluinvent-DVTK csapata és az Uniqa-Euroleasing-Sopron gárdája. A két együttesnek ez volt a negyedik találkozója a fináléban, és mivel eddig mindig mindenki hozta a hazai meccsét, és az első mérkőzést Sopronban játszották a felek, így a szerdai kezdés előtt a Hűség városának csapata állt jobban, a három nyert meccsig tartó csatában 2-1-re vezetett. Így számukra az arany megszerzése volt a tét ezen az összecsapáson, a Diósgyőr számára pedig az, hogy kiharcolja-e az ötödik meccs lehetőségét.

A hazai szurkolók komolyan vették a klub felhívását, hogy pirosban, vagy fehérben jöjjenek ki a meccsre, már a kezdés előtt fél órával szinte csak ezekben a színekben pompázott a csarnok. Ülőhelyet negyedórával a labda játékba hozatala előtt már nem lehetett találni, csak a lépcsőkön. A sok jó ember kis helyen is elfér jegyében azonban ezek is elkeltek, csordultig megtelt a miskolci városi sportcsarnok. Éppen csak a szellőzőkürtőkön nem ültek, mint 19 éve, amikor legutóbb bajnoki döntőt játszott a diósgyőri együttes, de ettől függetlenül a régi szép idők minden kétséget kizáróan visszatértek.

Hullám az elején

A közönség egész szektoros, ezer emberes koreográfiával nyitott, majd jött az örökzöld „Érted élek én”, közel háromezer drukker előadásában.

Aztán a pályán ugyanazok voltak a kezdőcsapatokban, mint legutóbb, ez azt feltételezte, hogy sok új dologra aligha számíthatnak egymástól a csapatok. A nyitóemberek közül Szécsinek fél perc sem kellett ahhoz, hogy hangrobbanást érjen el, ő szerezte a mérkőzés első találatát, aztán Bishop centergólja következett (4-0). Utána pedig hullám, mert a 4. percben Ciglar duplájával előbb fordított a Sopron (4-6), majd Krnjic a palánk alól, Simon Zs. pedig egy leindítás végén volt eredményes (4-10). A 0-10-es etapot követően hazai időkérés volt műsoron, de a pauza után is ugyanolyan rosszul dobott a DVTK, mint előtte. A 6. percben Szécsinek csak sikerült a gyűrűbe tolnia a labdát, majd a frissítés, a cserepadról érkező Dubei is besegített, de mivel változatlanul rosszul szedte a lepattanókat a Diósgyőr a saját palánkja alatt, csak nehezen tudott annyit támadni, amennyi az egyenlítéshez kellett. De amikor maguk mögött hagyták ezt az időszakot, a 9. percben Coulibaly révén csak összejött az X (12-12), sőt, a negyed hajrájában a center büntetőivel még a vezetést is átvették a hazaiak (16-14).

A második játékrész elején Dubei és Simon Zs. váltott hármast (19-17), majd a vendégek egyenlítettek. A korábbiaktól eltérően sokat cserélt López edző, a 14. percben már negyedik kispadról ékező is a pályán volt, hiszen az előző meccsen egyetlen percet sem kapott Szabó P. beállítása után Bálint is szóhoz jutott, és góllal mutatkozott be, egy minutával később pedig a több mint egy hónapos kihagyás után Horváth B. a játéktérre perdült, ami után nem sokkal Bálint másodjára egy hármast vágott be (24-22). A Sopron rendkívül rosszul dobott, a DVTK viszont már jobban lepattanózott. Aztán a hajrában 24-24 után már csak hazai pontok születtek, Bishop triplája után sokkal később két büntetőt is bevert, utóbbit „eljátszotta” Horváth B. is (31-24).

Fordulás után

A térfélcserét követően fél perc alatt négy pontot hozott a Sopron, Hartley és Ciglar révén (31-28), majd Crvendakic és ismét Hartley volt soron, és máris a vendégek vezettek (31-32). A lassabban, és sémásan játszó DVTK-ból Allison talált a gyűrűbe faultos kosárral, három és fél perc csend után (34-33), és ezzel beindította magát, zsinórban hét pontot szerzett (38-37). Innentől egy darabig felváltva vezettek a csapatok, majd pár ponttal a Sopron lépett el, és a DVTK-nak kellett kapaszkodnia (42-45, 44-47). A hajrában Dubei révén többször is utolérhették volna ellenfelüket a hazaiak, de dobásban sokat hibáztak, így a negyed végén négy pont volt a csapatok között (45-49).

A záró játékrészben minden pont és hiba felértékelődött, utóbbiból volt több az elején, két perc alatt csak két pont született, a remeklő Coulibaly büntetői. A következő két minutában is ennyi, Hartley akciógólja révén (47-51). Aztán amikor Ciglar leindításos kosarat szerzett DVTK időkérés következett (47-53), de 11 fős rotáció ellenére is fáradtnak látszó hazai csapat nem tudott egy fél negyed alatt egyetlen akciógólt sem elérni. Négy perc volt hátra, amikor 47-55-nél Horváth B. hármasa végre célba ért, majd bő két perccel a vége előtt Allison egyke büntetője után Coulibaly centerhelyről talált be (53-55). A felvillanás után a rutinos Sopronból Ciglar bevert egy hármast, és ezzel eldőlni látszott a meccs (53-60). Viszont Bishop triplája és a Horváth B. hármaskísérlete után összeszedett labdából Coulibaly volt eredményes 15 másodperccel a vége előtt (60-61). Az izgalmak közepette, egy hazai fault után Ciglar kihagyott két büntetőt, a megszerzett labdával a Diósgyőr támadhatott, de Bishop dobása célt tévesztett, Krnjic büntetője 1 másodperccel a vége előtt pedig a végeredményt állította be.

Nyert a Sopron, és ezzel bajnok lett, Miskolcon pedig a kosárlabda lett győztes, 19 év után ismét ezüstérmes lett a Diósgyőr. A lelkes hazai szurkolók ezt is megünnepelték rendesen, elképzelni is nehéz, mi lett volna, ha még fényesebb az érem.



JEGYZŐKÖNYV

Aluinvent-DVTK – Uniqa-Euroleasing Sopron

60-62 (16-14, 15-10, 14-25, 15-13)

Miskolc, 2700 néző. V.: Papp, Frányó, Söjtöry.


Aluinvent-DVTK: Czank (2), Rasheed (-), Allison (8), Szécsi (6), Bishop (10/6). Csere: Dubei (5/3), COULIBALY (19), Szabó P. (-), Bálint (5/3), Horváth B. (5/3), Ciappina (-). Vezetőedző: Miguel del Jesús López Alonso.

Uniqa-Euroleasing Sopron: CIGLAR (19/6), SIMON ZS. (16/6), Hartley (10), Krnjic (5), Krivacevic (-). Csere: Gaucher (-), Crvendakic (10), Stankovic (-), Zsovár (2). Vezetőedző: Sterbenz László.


Kiponozódott: Krivacevic a 38., Allison a 40. percben.


Miguel del Jesús López Alonso: – Először is gratulálok a Sopronnak a bajnoki címhez. A meccs kulcsa az volt, hogy a harmadik negyed elején ellenfelünk átvette a vezetést, és ekkor erre nekünk nem volt válaszunk. Ilyen erősségű csapat ellen a meccs száz százalékában kell koncentrálni, mert a pillanatnyi figyelemkihagyásért nagy árat kell fizetni. Az évad utolsó meccse után szeretném megköszönni a szponzoroknak, a tulajdonosoknak a hátteret, amit biztosítottak számunkra az évad folyamán, szurkolóinknak a támogatást, akik egyedülálló atmoszférát teremtettek ma is. Köszönöm a stábomnak, hogy mellettem álltak és segítették a munkát, és nem utolsósorban szeretném megköszönni a játékosoknak, hogy partnerek voltak. A célunk az, hogy a következő évben, az idei szezon tapasztalatait felhasználva, még több örömöt, még nagyobb boldogságot szerezzünk a DVTK szimpatizánsainak.

Sterbenz László: – Aki ilyen izgalmak után okosakat tud mondani, az erre külön készült, nekem ez most nem megy. Fantasztikus közönség előtt, remek hangulatú meccset játszottunk és nyertünk meg. Ezúttal is minimális különbségek döntöttek, a párharc a szokott magas színvonalánál most talán egy picit gyengébb meccsen.


A három nyert mérkőzésig tartó párharc végeredménye: 3-1, az Uniqa-Euroleasing Sopron javára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!