Sport

2015.03.04. 08:34

Szakmai öröm és Buda-Cash-es bánat

Miskolc - A DVTK-nak két U13-as kosárlabdacsapata jutott be az országos döntőbe. Üröm az örömben: az alapítványként működő klub a Buda-Cash-botránnyal összefüggésben ellehetetlenült ÉRB Banknál vezette a számláját, amelyen több tízmillió forint volt.

Miskolc - A DVTK-nak két U13-as kosárlabdacsapata jutott be az országos döntőbe. Üröm az örömben: az alapítványként működő klub a Buda-Cash-botránnyal összefüggésben ellehetetlenült ÉRB Banknál vezette a számláját, amelyen több tízmillió forint volt.Az utánpótlás kosárlabda-bajnokságokban, a lányok mezőnyében ebben az évadban először az U13-as korosztályban dőlt el, hogy mely csapatok lehetnek részesei az országos döntőnek. Az alapszakasz első öt fordulójában – októbertől februárig – 48 csapat harcolt a selejtezőt érő első 24 hely megszerzésért, köztük a DVTK öt gárdája. Utóbbiak közül a múlt hét végén ketten vehettek részt a selejtezőben, amelynek tétje a 16 közé jutás volt.

– A 48 együttest számláló mezőnyben mi képviseltettük magunkat a legtöbb csapattal, ez pedig a két és fél évvel ezelőtt elkezdődött munkánk eredményének köszönhető – mondta Király Sándor, a diósgyőri leány utánpótlás-kosárlabda szakmai igazgatója, majd így folytatta: – Amikor a bázis építésébe belekezdtünk, az volt a cél, hogy a megye több járási székhelyén alakítsunk ki kezdő csoportokat, és azok a gyerekek, akikkel elsők között találtunk egymásra, az elmúlt években nőttek, fejlődtek, ennek köszönhetően tudtunk Miskolc mellett további négy csapatot indítani öt várost képviseltetve.

A négy és az öt

Arról, hogy a négy miért öt, a szakmai igazgató így nyilatkozott:

– Szimbolikus jelentőségű, hogy Tiszaújváros, Mezőcsát és Ózd mellett az egyik elindított csapatunk a Sátoraljaújhely-Szerencs vegyes gárdája volt, és éppen ez utóbbi együttes jutott be a miskolciakon kívül a 24-be, és játszhatott selejtezőt. Érdekesség, hogy azért kellett Újhely-Szerencs vegyes csapatot indítani, mert a lemorzsolódások következtében egyik városból sem lehetett volna komplett együttest kiállítani, viszont közösen sikerült elérniük azt, amire a szezon előtt vágytunk, hogy legalább két csapatunk érje meg a selejtezőt.

A szakmai igazgató elmondása szerint az viszont csak a vágyálom kategóriájába tartozott, hogy két csapat harcolja ki a selejtező körből a továbbjutást. Pedig ez történt, így a DVTK-nak egyedülálló módon két együttese vehet részt az országos döntőben.

– A DVTK-ÉLKSK Miskolc csapata, Varga Dénes edző vezetésével eddig is kiegyensúlyozottan szerepelt, a 16 közé kerülésüknek volt realitása, amit el is értek, de az dicséretes, hogy idegenben, a csoportfavorit otthonában rendezett tornán Kecskeméten arattak három győzelmet – jegyezte meg Király Sándor. – A meglepetéscsapatunk azonban a sátoraljaújhelyi-szerencsi jogon elindult – ha szabad így fogalmaznom – vidék válogatott volt, amelyben újhelyi, mezőcsáti és ózdi gyerekek szerepeltek a múlt hét végén. Köszönhetően annak, hogy a szabályok lehetőséget teremtenek arra, hogy egy sportszervezet bizonyos időszakonként csapatösszevonásokat hajtson végre, mi pedig éltünk ezzel a lehetőséggel. Oly módon, hogy előbb egy miskolci hétvégi összetartásra összehívtuk minden vidéki U13-as csapatunkból a pillanatnyilag legjobbaknak tartott játékosokat, szám szerint 19 gyereket, akik közül kiválasztottuk azt a 14 főt, akikre a mostani csapatot építettük. Persze ez nem azt jelenti, hogy a most kiválasztott 14 fiatal bérletet szerzett a válogatott tagságra, ide bárki bekerülhet, és ez fordítva is igaz, attól függően, hogy miként teljesít.


A DVTK-ÉLKSK Miskolc U13-as leány kosárlabdacsapata. Állnak: Varga Dénes edző, Suhajda Vanda, Szalontai Dorina, Juhász Réka, Szegeczki Nóra, Bodrogi Éva, Sógor Luca; középen: Pálinkás Réka, Balla Sára, Béres Noémi, Peitl Fruzsina, Hornya Bianka, alul: Szegeczki Hajnalka, Tőzsér Virág | Fotó: Magánarchívum


Nem ájult el

Most kikerülni és bekerülni is egyaránt nehéz lenne, egy olyan hétvége után, mint amilyen a mostani, sátoraljaújhelyi volt.

– Na, azért én nem ájultam el attól, amit a lányoktól láttam, de az igyekezet, a tudásvágy, a küzdőszellem két győzelmet is eredményezett, ami továbbjutást ért – jegyezte meg a szakmai igazgató. – Ennek a részsikernek örülünk, a két győzelemhez két-két süti is járt a vasárnapi meccset követő ebédhez, de jóllakottságról szó sincs, dolgoznunk kell tovább, éhesnek kell maradni a sikerre, mert ebben a korosztályban is vár még ránk kihívás.

ÉM-BCS


Üröm az örömben

A sportszakmai siker előtt nem sokkal kellemetlenség is érte az utánpótlás sportszervezetet, ugyanis az alapítványként működő klub a Buda-Cash-botránnyal összefüggésben ellehetetlenült ÉRB Banknál vezette a számláját, amelyen több tízmillió forint volt.– Az utánpótlás működtetéséhez szükséges, decemberben összegyűjtött TAO-s pénzt is tartottuk, amelyhez ki tudja, meddig nem tudunk hozzáférni, arról nem is szólva, hogy egy része biztosan elúszik, mert van egy limit, ami felett nem fizetik vissza a becsődölt bankban tartott betétet – mondta Király Sándor. – Most azon dolgozunk, hogy ennek semmiféle hatása ne legyen a szakmai munkára, igyekszünk megoldani ezt a problémát, és meg is fogjuk oldani. De ettől függetlenül a kialakult helyzetben a kosárlabdát, a sportot szerető emberek segítségét szívesen vesszük, tudunk még TAO-s pénzt fogadni, immár egy másik banknál frissen nyitott számlánkon, úgyhogy ha valakiben van ilyen szándék, az keressen minket, edző kollégáimat, munkatársaimat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!