Sport

2014.07.28. 15:46

DVTK vs. Krasznodar - Válogatottak sora a Diósgyőr csütörtöki EL-ellenfelénél

Előzetesen a Litex is esélyesebb volt a DVTK-nál, ami a Krasznodarra még inkább igaz.

Előzetesen a Litex is esélyesebb volt a DVTK-nál, ami a Krasznodarra még inkább igaz.Egyedüli magyar csapatként a Diósgyőr jutott be a harmadik fordulóba a labdarúgó Európa Liga 2014/2015-ös kiírásában. Sivic Tomislav vezetőedző együttese csütörtökön 20.30-tól ,,hazai pályán”, Debrecenben fogadja majd az – európai kupaporondon idén debütáló – orosz FK Krasznodart, míg a visszavágót egy héttel később rendezik a Kubany stadionban, mégpedig magyar idő szerint 18 órától. Grumicék még a bolgár Litex-szel küzdöttek, amikor kiderült, hogy továbbjutásuk esetén a legutóbbi orosz pontvadászat 5. helyezettjével találkozhatnak, amelynek az első fordulóban nem kellett pályára lépnie, csupán a másodikban: itt az észt Sillamäe Kalevet meggyőző fölénnyel, 9-0-ás összesítéssel verték ki.

Sikeres tréner

A körülbelül 750 000 lakosú Krasznodarban az 1928-ban alapított Kubany számít(ott) a város első számú futballklubjának, ám 2008. február 22-én egy másik helyi klub is létrejött, az FK Krasznodar (amelynek elnöke az orosz multimilliárdos üzletember, Sergej Galitskij). A fekete-zöldek az első szezonjukat a harmadosztályban, a második és a harmadik évadot pedig a második vonalban töltötték, az utóbbi hármat már az orosz Premier Ligában, ahol 9., 10. és 5. helyet csíptek el, legutóbbit a CSZKA Moszkva, a Zenit Szentpétervár, a Lokomotív Moszkva és a Dinamo Moszkva mögött úgy, hogy otthoni bajnokijaikat átlagban 11 127 néző látta.

Jelenlegi edzőjük, a fehérorosz Oleg Kononov 2013. augusztus 11. óta vezeti az együttest, a 48 éves szakember aktív pályafutása során nem játszott ,,nagy és jegyzett” együttesekben, viszont segédedző volt a Torpedo Minszknél, a Lokomotív Minszknél, az ukrán Metalurg Zaporizhyanál, aztán a moldovai Sheriff Tiraspolnál. 2008-ban kinevezték az ukrán Karpati Lviv vezetőedzőjének, a gárdával egy kilencedik és két ötödik pozíciót ért el, az Európa Liga 2010/2011-es évadában pedig a csoportkörbe jutottak.


[poll id="721"]


Az újak és a régiek

Bár a pályán a mutatott teljesítmény dönt, nem árt megjegyezni, hogy a krasznodariak jelenleg a 161., míg a diósgyőriek a 381. helyet foglalják el az UEFA klubrangsorban, de nem csupán emiatt tűnik rettentően erősnek az orosz alakulat. A kapuban a 26 éves Adrei Sinitsin, illetve a Szpartak Moszkvától frissen megszerzett 37 esztendős, 8-szoros ukrán válogatott, Andriy Dykan bevethető, míg a védelemben található az izlandi Ragnar Sigurdsson (37-szeres válogatott), a svéd Andreas Granqvist (28-szoros válogatott), a lengyel Artur Jedrzejczyk (11-szeres válogatott), a fehérorosz Aleksandr Martynovich (37-szeres válogatott), az üzbég-orosz Nikolaj Markov, és az orosz Vitalij Kalesin. Egy sorral előrébb, a középpályára négy új ember érkezett a nyáron: Marat Izmailov (35 válogatottság orosz színekben) az FC Portótól kölcsönbe, Vladimir Bistrov (47-szeres válogatott) a Zenit Szentpétervártól, az üzbég Odil Ahmedov az Anzsi Mahacskalától, illetve Ruslan Adzhindzhal a Szamarától. Rajtuk kívül ezen a poszton játszik még a brazil Joaozinho, az uruguayi Mauricio Pereyra, a kolumbiai Ricardo Laborde, az orosz Jurij Gazinski, Aleksei Pomerko, és Sergej Petrov. A csatársorban friss szerzemény Nikita Burmistrov (Anzsi Mahacskala), és az 5-szörös szenegáli válogatott Moussa Konaté (Genoa), a vezetőedzőjük itt számíthat Ni­kolaj Komlichenkóra, valamint két ,,ászra”, a Szpartak Moszkvától bő egy éve megvásárolt brazil Arira, illetve a honfitárs Wandersonra, aki másfél szezonnal ezelőtt érkezett a svéd GAIS Göteborgtól .

ÉM-MI

Magyar hangja: Koman

Koman Vladimir személyében volt már magyar játékosa is a DVTK soros riválisának, a válogatott középpályás ugyanis 2012 júniusában a ,,bikákhoz” igazolt. Az első szezonjában 26 meccsen 1 gólt jegyzett a honi futballista, aztán kölcsönbe került, az FC Uralhoz, ahol 17/1 volt a mérlege. Néhány hete Koman szabadon igazolható lett, ugyanis közös megegyezéssel szerződést bontott az FK-val.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!