Sport

2013.11.13. 13:33

A király dédunokája is versenyezni fog

New Orleans - Keddtől szombatig rendezik a világ legnagyobb gokartversenyét az Egyesült Államokban, amelyre idei teljesítményével több magyar toppilóta is indulási jogot nyert. A viadalon közülük néhányan a pódiumra is szeretnének felállni, de egy kis szerencsével akár az első győzelem is összejöhet honfitársainknak.

New Orleans - Keddtől szombatig rendezik a világ legnagyobb gokartversenyét az Egyesült Államokban, amelyre idei teljesítményével több magyar toppilóta is indulási jogot nyert. A viadalon közülük néhányan a pódiumra is szeretnének felállni, de egy kis szerencsével akár az első győzelem is összejöhet honfitársainknak.

A világ 53 országából 360 versenyző kezdi meg szerdától az edzéseket a New Orleans melletti NOLA Motorsport Parkban, hogy öt nap alatt kiderüljön, kik a világ legjobb gokartosai. A pilóták négy kategóriában küzdenek meg egymással: a Junior, a Senior, a DD2 és a DD2 Masters képviselőire szabadedzések, időmérők, reményfutamok, elődöntők és döntők várnak. A résztvevők a technikai sportok között szinte egyedülálló módon teljesen egyforma vázakkal, abroncsokkal és motorokkal vágnak neki az erőpróbának, a vadonatúj eszközöket a helyszínen vehetik át a szervezőktől.

A formula.hu azt írja, hogy Magyarországot hatan képviselik a viadalon: utolsó királyunk dédunokája, a magyar útlevéllel is rendelkező Habsburg Ferdinand (Junior), Ferencz Márk (Senior), Madár Róbert és Fodor Géza (DD2 Masters), illetve Kancsár Ferenc és Birizdó Imre (DD2).

A nagy kihívás

Fodor Géza, akit a magyar ralibajnokságban is gyakran láthatunk, mint Krózser Menyhért navigátora, így nyilatkozott amerikai esélyeiről: „Ez az első világdöntőm, de a cél természetesen az, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból,és úgy térhessünk haza Amerikából, hogy megtettünk mindent. Idén ez lesz az utolsó nagy kihívás, aminek meg kell felelnem, egy jó szereplés a magyar Rotax Max Masters bajnoki címem után csak hab lenne a tortán."

Birizdó Imre, akinek már van egy hatodik helye DD2-ben egy korábbi viadalról, sőt elmondhatja magáról, hogy 2007-ben Kiss Pál Tamást is megverte a világdöntőn, és akkor csak egy szerencsétlen ütközés miatt maradt le a Junior győzelemről (végül 4. lett), optimistán áll a 2013-asfutamok elé. "Bízom önmagamban, a tudásomban és a rutinomban, így nem tartom lehetetlennek, hogy a legjobbak közé verekedjem magam. A döntőben pedig már bármi megtörténhet" – mondta a pályautózásban is járatos, a korábban a Seat Leon EuroCupban is harcoló pilóta.

Elégedett volt

A legnagyobb esélyekkel induló versenyzők között akad még egy magyar csúcspilóta. Kancsár Ferenc az egyetlen hazai gokartos, aki már állt a Rotax Világdöntő pódiumán, 2010-ben Olaszországban harmadik lett. Idén ezt a teljesítményét akarja túlszárnyalni.

„Egy PanAmerican Challenge nevű verseny alkalmával pár hete már jártam New Orleansban, és kipróbáltam a helyszínt. Az egyetlen és megismételhetetlen esély volt az év legfontosabb eseménye előtt tesztelni, végül a tuningolt gépek ellen is 4. lettem, amellyel elégedett voltam. A világdöntőn azonban nyerni akarok, bár egy dobogóval sem kellene szomorkodnom. Ez persze rengeteg tényezőtől függ, így a saját formámtól, az időjárási körülményektől, és attól is, milyen gokartot húzok, illetve a szerencsétől és az ellenfelek felkészültségétől is."

ÉM, formula.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!