Sport

2013.04.25. 14:43

Gercsák Szabina: "Örülök a sorsolásomnak!"

Az első fordulóban erőnyerő a miskolci judoka, első ellenfele pedig egy osztrák hölgy lesz az Eb-n.

Az első fordulóban erőnyerő a miskolci judoka, első ellenfele pedig egy osztrák hölgy lesz az Eb-n.A budapesti Papp László Budapest Sportarénában szerdán az Európai Judo Szövetség szakemberei mindent rendben találtak, így csütörtökön délelőtt négy tatamin megkezdődhettek a 62. Adidas Judo Európa-bajnokság küzdelmei. A 44 ország 361 versenyzője között ott van a Hell-Miskolc Judo Club kiválósága, Gercsák Szabina is, aki ma kezdi meg versengését a minél jobb helyezésekért a 63 kg-osok mezőnyében, mint a kontinensviadal legfiatalabb résztvevője.

A miskolci judokának már szerdán volt fellépése, a mérlegelésen kellett részt vennie az EB-n induló társaival együtt. S mert nem volt gond a súlyával, szorongva várhatta az esti sorsolást. A Danubius Hotel Arénában a csapatvezetőket és az újságírókat – akik a kontinensviadalok sorában először vehette részt az immáron nyílt procedúrán – Sergey Soloveycik, az Európai Judo Szövetség elnöke köszöntötte, kívánt sikeres szereplést a résztvevőknek, s köszönte meg a magyar szervezők kiváló munkáját. Ezt követően jelentették be: a számítógépes sorsolás menetében először a londoni olimpiai helyezések és a világranglista pontszámok alapján minden súlycsoportban nyolc versenyzőt kiemelnek, s ezt követően a gépre bízzák, hogyan párosítja a résztvevőket.

A számunkra érdekes

A számunkra érdekes női 63 kg-os súlycsoportban a francia Agbegnenon és a holland van Emden szerepel a legelőkelőbb helyen a világranglistán. Őket emelték ki a csoport élére, mellettük még hatan részesülhettek ebben a „kegyben”, s ezt követően „dobta ki” a számítógép a 21 nevező párosítását. Gercsák az első fordulóban erőnyerő – nem járt ilyen jól honfitársa, a KSI versenyzője, Baczkó Bernadett, aki már itt megküzd a 16 közé kerülésért a moldáv Ana Repidával -, majd a főtáblán a nyolc közé jutásért az osztrák Kathrin Unterwurzacher ellen lép majd tatamira. Ha legyőzi a sógorok versenyzőjét, már pontszerző! Az érmes helyezésért már nagy nevet, a világ- és Európa-bajnoki érmes holland Anicka van Emdent kaphatja ellenfeléül.

A sorsolást követően a miskolciak 16 esztendős kiválóságát nem sikerült elérnünk, edzője, Flórusz János azonban készségesen állt rendelkezésünkre. Kérdésünkre, milyennek ítéli versenyzője sorsolását, a következőket mondotta:

- Szabina örült a sorsolásnak, verhető ellenfelet kapott. Ha pedig nyer, mindenképpen pontszerző, s ez nagy szó, hiszen még junior korú versenyzőről van szó. A nyolc között már senkinek nincs könnyű ellenfél. Ám Szabina számára két szerencsés momentum is van. Részint – miután eddig főként ifjúsági és junior versenyeken csillogtatta erényeit – nem ismerik az ellenfelei. Éppen ezért lepheti meg ellenlábasait. Másrészt hazai „pályán” versenyez, s mert éppen pénteken lépnek küzdőtérre az Ungvári-testvérek éremesélyesként, vélhetően telt ház lesz. A 9 ezer szurkoló hangorkánja pedig akkora „dopping”, aminél jobb erősítő aligha kell! Bízom benne, Szabina megállja a helyét a nagy nevek között is, hiszen már mutogatta oroszlánkörmeit a felnőttek körében is. Ha bejut a nyolcba, az már szép eredmény lesz, a többi pedig ráadás…

Hasonló véleményen

Mintha összebeszéltek volna, hasonló véleményen volt Nagy András, a Magyar Judo Szövetség szakág vezetője is. Aki a „meglepetésemberek” között emlegette a miskolciak üdvöskéjét, akikre pénteki fellépése után vasárnap is vár feladat. Ekkor rendezik ugyanis a csapatversenyeket, s a magyar keretben Gercsák Szabináé a 63 kg-os súlycsoport. Azt már most tudni: 9 ország verseng majd a nők között – a férfiaknál 15 csapat lép majd tatamira -, így éremesélyesként emlegetik a magyar gárdát.

De előbb essünk túl a mai fellépésen, hiszen 11 órakor kezdődnek a selejtezők. A 62. Adidas Judo Európa-bajnokság megnyitó ünnepségét 15 órától bonyolítják le, majd fél óra múltán az érdekelt súlycsoportok vigaszág küzdelmeire, az elődöntőkre, végül pedig az érmes mérkőzésekre kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában. Bízunk benne: a Hell-Miskolc JC versenyzőjét délután is tatamira hívják majd…

TZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!