Sport

2013.02.06. 10:45

NFL - A Super Bowl csúcs sem volt elegendő a végső sikerhez

Magyar idő szerint hétfő hajnalban játszották a tengerentúli amerikai futball bajnokság (NFL) fináléját, ahol a két főcsoport döntő győztese a Baltimore Ravens és a San Francisco 49ers csapatai döntötték el a Vince Lombardi trófea sorsát. A mérkőzésről és az azt körülvevő óriási felhajtásról két szakértőnk Molnár Ágnes cheerleading edző és Száraz Zsolt amerikai futball edző ad összefoglalót.

Magyar idő szerint hétfő hajnalban játszották a tengerentúli amerikai futball bajnokság (NFL) fináléját, ahol a két főcsoport döntő győztese a Baltimore Ravens és a San Francisco 49ers csapatai döntötték el a Vince Lombardi trófea sorsát. A mérkőzésről és az azt körülvevő óriási felhajtásról két szakértőnk Molnár Ágnes cheerleading edző és Száraz Zsolt amerikai futball edző ad összefoglalót.

Természetesen teltház és óriási várakozás előzte meg a két csapat pályára lépését a New Orleansi Superdome-ban. A kellemes, 20 °C körüli hőmérséklet és a remek hangulat mind-mind adott volt a jó mérkőzéshez, ami előtt statisztikák és történetek 100-ai jelezték előre hol az egyik, hol a másik csapat várható győzelmét. A tengerentúlon a két vezetőedző után HarBowlnak elkeresztelt döntő természetesen ezúttal is a himnusszal kezdődött. Alicia Keys előadásában szinte kézzel foghatóvá vált a Super Bowl ünnepélyes, semmilyen más amerikai futball mérkőzéshez sem hasonlítható hangulata.

A mérkőzésen a csapatok rögtön egymásnak is estek mutatva, hogy mindketten szeretnék saját városukba hazavinni a trófeát. A kezdés a Ravens csapatának sikerült jobban és az első negyed végén 7-3-as eredménnyel cseréltek térfelet a csapatok. A Joe Flacco vezette támadóegység remek összhangban mozgott a pályán. Ennek illetve a Ray Lewis irányította védelemnek köszönhetően a félidőig a baltimore-i alakulat nagynak mondható, 15 pontos előnyt munkálkodott össze, így 21-6-os eredménnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A félidőben megrendezésre került a hagyományos félidei gigashow, amit ezen az estén a világsztár Beyonce szolgáltatott. A hihetetlen látvány és hangvilág, talán még a tavalyi Madonna fellépést is túlszárnyalva megfelelően tűzben tartotta a közönséget a második félidő kezdéséig, ami aztán két olyan momentummal kezdődött, ami még nem volt a SuperBowl-ok története során. Az első rögtön a kirúgás után Jacoby Jones nevéhez fűződik, aki ha már odarúgták a kezébe a labdát, azzal 108 yardos futás után és új SuperBowl rekordot felállítva egészen az ellenfél endzone-jáig nyargalt vissza. Ezzel a Ravens már 28-6-ra vezetett és a 49ers rajongók már-már feladták a mérkőzést.

Ekkor azonban ritkán látható esemény zavarta meg az fényesen tündöklő Ravens csapatát, mégpedig az, hogy áramkimaradás következtében elment a világítás teljes sötétségbe borítva a stadion küzdőterét és lelátóját. Mintegy 36 perc kényszerpihenő következett, melynek során kérdésessé vált, hogy ez a hosszú szünet hatással lesz-e a mérkőzés menetére.

Nos, a kérdésre meggyőző választ adott a 49ers támadósora, amelyik a fiatal sztárirányító Colin Kaepernik vezetésével belekezdett a rájátszás mérkőzésein többször látott nagy hátrány ledolgozásába.

A San Franciscoi alakulat sikeresen hajrázott és a negyedik negyedben már csak 2 pont volt a két csapat közötti különbség. Azonban hiába futott az irányító SuperBowl csúcsot jelentő 15 yardos touchdown-t, hiába volt meg a lehetőség az eredmény megfordítására, a hősiesen védekező baltimor-iak megállították a 49ers végső támadásait, hogy a végén 3 ponttal 34-31-re nyerjék a két csapat küzdelmét.

A Baltimore Ravens ezzel a győzelemmel történetének második SuperBowl győzelmét szerezte meg. A döntő legértékesebb játékosának a Ravens irányítóját Joe Flacco-t választották, aki az emelvényen az utolsó NFL mérkőzésén másodszor is a csúcsra érő játékos legenda Ray Lewis társaságában emelhette magasba a Vince Lombardi trófeát lezárva ezzel a XVLII Super Bowl döntőjét.

- Molnár Ágnes, Száraz Zsolt -


Amerikai futball - 34-31-es győzelmet aratott a Baltimore Ravens a XLVII Super Bowl-on a San Francisco 49ers ellen.

New Orleans/Budapest, 2013. február 4., hétfő (MTI) - A Baltimore Ravens nyerte a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, a 47. Super Bowlt, miután hétfőn hajnalban egy elképesztően izgalmas mérkőzésen 34-31-re legyőzte a San Francisco 49ers együttesét.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!