Sport

2013.02.19. 12:28

Elindul(ha)t a helyezkedés a rájátszásra

Hétfői győzelmével már biztos, hogy az elődöntő résztvevője lesz a Miskolci Jegesmedvék csapata.

Hétfői győzelmével már biztos, hogy az elődöntő résztvevője lesz a Miskolci Jegesmedvék csapata.A jégkorong Mol Ligában a hajrájához érkezett az alapszakasz, már csak 9 meccs van hátra a 168-ból. Az már hetekkel ezelőtt eldőlt, hogy az alapszakasz legjobbja cím a dunaújvárosi gárdáé, a Dab.Docleré, ami egyben azt is jelenti, hogy a versenykiírás értelmében a további legjobb négybe jutó három együttes közül ők választhatnak ellenfelet maguknak. Ma még csak annyi biztos, hogy a válaszható együttesek között van a Miskolci Jegesmedvék együttese, akik a hétfői, Ferencváros-ESMTK elleni sikerükkel (7-2) már biztosan résztvevői a rájátszás elődöntőjének.

A még kiadó két helyre három csapatnak van esélye odaérni, két erdélyi gárdának, a HSC Csíkszeredának, és az SC Corona Brasovnak, valamint a felvidéki HC Nové Zámkynak. Utóbbi, mivel megelőzi a brassóiakat, létfontosságú meccset játszik pénteken, Érsekújváron a Jegesmedvék ellen, és ha nyer szinte biztos, hogy bejut a négy közé, mert a zárónapon a sereghajtó Újpest vendége lesz, akik ellen eddig csak kevés csapat vérzett el. Az érsekújváriakat, – akkor is, ha mindkét meccsüket megnyerik – pontszámban ugyan beérhetik a brassóiak, akik eggyel kevesebb meccset játszottak eddig, de megelőzni nem tudják őket, ha hat pontot szereznek a felvidékiek, mert pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorol, és ebben jobb a Nové Zámky (négyszer nyertek a brassóiak ellen, egyszer hosszabbításban diadalmaskodtak, egyszer büntetővel kaptak ki, kétszer pedig a Brasov nyert).

A két erdélyi együttes közül, a négy közé jutást illetően a brassói van nehezebb helyzetben, az ő rájátszásba jutási reményeik csak akkor maradhatnak életben, ha nyerni tudnak pénteken Csíkszeredában, ellenkező esetben szinte biztos, hogy elszállnak. Mivel a csíkieknek is kellenek a pontok, így várhatóan éles meccset játszik egymással a két csapat. Ha egyik együttes sem szerzi meg a rendes játékidőben elért győzelemért járó három pontot, akkor az alapszakasz utolsó két napján kettejük között a Dab.Docler lehet a mérleg nyelve, hiszen mindkettőjüknél vendégeskednek majd a dunaújvárosiak.

A választás

A választási helyzetben lévő dunaújvárosiak két szempontot vehetnek figyelembe azon döntésük során, amikor ellenfelet kérnek maguknak. A szakmai szempontok mellett az utazások hosszát. Ez utóbbi alapján az érsekújvári gárda lenne a legjobb számukra, hiszen a két város között csak 178 km a távolság, ráadásul az alapszakaszban nagyon jó eredménysoruk volt a HC Nové Zámky ellen. A távolsági sorrendben Miskolc következik az újvárosiak nézőpontjából, hiszen ez esetben 255 km lenne a két város közötti távolság az elődöntőben, míg a másik két lehetőség ettől jóval rosszabb, hiszen Brassó 678, Csíkszereda pedig 721 kilométerre van Dunaújvárostól, így ezek egyike sem számít vonzó túrának. Vagyis, ha az érsekújváriak esetleg nem jutnának a négybe, akkor nagy esély van rá, hogy a Jegesmedvékre böknének rá, mint elődöntőbeli ellenfélre a Duna-partiak.

A Maciknak is jobb lenne, ha az elődöntőben nem a Dunaújváros lenne az ellenfelük, mivel az alapszakaszban szinte biztos, hogy megszerzik a második helyet (ehhez a hátralévő kettőből elég egy meccset nyerni, amire ott van a sereghajtó elleni vendégjátékuk), és ez esetben a három nyert meccsig tartó, jövő héten szombaton kezdődő rájátszásban kedvezményezett pályaválasztók lennének valamelyik erdélyi csapat ellen (Brassó vagy Csíkszereda). Ami annyit jelent, hogy az első két meccset Miskolcon játszhatnák, amit legfeljebb két idegenbeli találkozó követne, és ha ez a négy meccs sem hozna döntést, akkor az utolsó, vagyis az ötödik csatát is Miskolcon tudnák le a felek.

A Mol Liga állása

1. Dab.Docler 46 32 4 2 8 200-105 106

2. Miskolci Jegesmedvék 46 26 3 4 13 197-127 88

3. HSC Csíkszereda 45 23 3 5 14 145-134 80

4. HC Nové Zámky 46 24 3 1 18 153-133 79

5. ASC Corona Brasov 45 21 5 3 16 160-129 76

6. Ferencváros-ESMTK 45 6 4 3 32 110-198 29

7. Újpesti TE 45 3 2 6 34 80-219 19


Az alapszakaszból hátralévő mérkőzések

csütörtök, 19.00: Ferencváros-ESMTK – Újpesti TE;

péntek, 18.00: HC Nové Zámky – Miskolci Jegesmedvék, 18.30: HSC Csíkszereda – ASC Corona Brasov;

vasárnap, 18.30: Újpesti TE – Miskolci Jegesmedvék, 18.30: HSC Csíkszereda – Ferencváros-ESMTK, 18.30: ASC Corona Brasov – Dab.Docler;

hétfő, 16.00: HSC Csíkszereda – Dab.Docler, 18.00: Újpesti TE – HC Nové Zámky, 18.30: ASC Corona Brasov – Ferencváros-ESMTK.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!