Sport

2012.06.08. 14:22

Lengyel huligánok, rasszista bekiabálások az Eb első napján

  A lengyelországi Lodz egyik kocsmájában bunyó tört ki, a lengyel drukkerek "majomhuhogtak" a színesbőrű játékosokra a hollandok nyilvános edzésén  - és ez még csak a foci Eb első napja....

 

A lengyelországi Lodz egyik kocsmájában bunyó tört ki, a lengyel drukkerek "majomhuhogtak" a színesbőrű játékosokra a hollandok nyilvános edzésén  - és ez még csak a foci Eb első napja....

A szombati Európa-bajnoki bemutatkozására készülő holland labdarúgó-válogatott néhány tagja rasszista megnyilvánulásokra panaszkodott az együttes szerdán tartott nyilvános krakkói edzését követően. A kontinentális szövetség (UEFA) elítélte a történteket, és újabb hasonló incidens esetén közbelép.

A több színes bőrű játékossal felálló csapat szóvivője pénteken jelezte, hogy a Wisla Krakow stadionjában rendezett tréningen a futballisták egy idő után átvonultak a pálya egyik oldaláról a másikra, miután a lelátón helyet foglaló nézők egy részétől majomhuhogást halottak.

Rasszizmus és zéró tolerancia

Bert van Marwijk szövetségi kapitány közvetlenül az edzés után még azt mondta, hogy a hangulat fantasztikus volt, s lenyűgözte, hogy 30 ezren látogattak ki az arénába azért, hogy lássák csapatát.

Az UEFA bejelentette: tájékoztatást kapott a rasszista megnyilvánulásokról, és ha még egy ilyen eset fordul elő, intézkedni fog, és ismételten kiemelte: a rasszizmussal kapcsolatban a zéró toleranciát alkalmazza.

A lengyel-ukrán közös rendezésű, pénteken este kezdődő Eb előtt a szervezőknek és az UEFA-nak is az egyik legnagyobb problémát éppen a két ország szurkolóinak rendszeres rasszista megnyilvánulásai jelentették. Több futballista már jelezte, hogy azonnal levonul a pályáról, ha ilyen bekiabálásokat vagy huhogást hall a nézőktől. Michel Platini UEFA-elnök ugyanakkor azt kérte a játékosoktól, hogy hagyják a játékvezetőre az ilyen jellegű problémák megoldását.

A világbajnoki ezüstérmes Hollandia szombaton 18 órától vívja első meccsét az Eb-n a dánok ellen Harkivban - írja az MTI.

A Daily Mail beszámolója szerint mintegy 50 lengyel huligán ököllel ment az angol és orosz futballszurkolóknak, akik Lodz város egyik kocsmájában ittak. Egyre nagyobb a félelem egyébként, hogy Ukrajnában is elharapózik az erőszak.

- MTI/MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!